top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

11 belangrijkste beleggingstips in 2023


Beleggen is een zeer effectieve manier om je vermogen te laten groeien en de weg te beginnen naar jouw financiële doelen. Maar het kan ook erg ingewikkeld zijn en er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Als je in 2023 van plan bent om te beginnen met beleggen of als je je beleggingsportefeuille verder wilt optimaliseren, zijn hier de 11 belangrijkste beleggingstips om in gedachten te houden.


Inhoudsopgave


Maak een beleggingsplan

Voordat je gaat beginnen met beleggen is het van belang om te beginnen met het samenstellen van jouw beleggingsplan. In dit beleggingsplan neem je wat je wilt bereiken met beleggen, hoe je dat wilt gaan bereiken, welke beleggingshorizon je hebt en hoeveel risico je wilt gaan nemen.


Zo moet je voor jezelf bijvoorbeeld gaan bepalen of je defensief of offensief wilt gaan beleggen. Defensief beleggen is beleggen waarbij je een stabiel rendement wilt opbouwen en je risico’s wilt verminderen, daarnaast vinden defensieve beleggers het opbouwen van een passief inkomen vaak belangrijk. Offensieve beleggers willen juist hun rendement maximaliseren en zijn daarvoor bereid een stuk hoger risico te lopen. Als je eenmaal weet of je defensief of offensief wilt gaan beleggen is het belangrijk om je beleggingsstrategie te gaan vaststellen en je daar verder in te gaan verdiepen.


Beleg voor de lange termijn

Bij MeerVermogensGroei zeggen we maar al te vaak dat beleggen echt iets is voor de lange termijn, wij zijn dan ook fan van lange termijn beleggingsstrategieën zoals dividendbeleggen en value investing en wij zijn niet de enigste, ook bekende topinvesteerders zoals Warren Buffet en Peter Lynch hebben hun beleggingshorizon gericht op de lange termijn.


De markt is op de korte termijn namelijk enorm volatiel, wat betekent dat de markt relatief snel veranderd van positieve naar negatieve rendementen en weer andersom. Zo kunnen beurzen jarenlang achter elkaar dalen en een negatief rendement laten zien, denk bijvoorbeeld maar aan de crash rondom 2008 of de beurscrash rond 2000. Terwijl op de lange termijn (10+ jaar) de markt bijna altijd winst laat zien.


Hieronder zie je in een voorbeeld de koers van de AEX, de top 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Hierin valt op dat op de korte termijn de markt alle kanten op gaat en er onder andere ook grote verliezen zijn, terwijl de koers op de lange termijn bijna altijd winst laat zien.

“If you aren’t willing to own a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes.” - Warren Buffett

Begin zo vroeg mogelijk met beleggen

Zoals hierboven al benoemd is, is beleggen echt iets voor de lange termijn. Het doet jou dan ook goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, het liefst al als je ergens in de twintig bent. Hierdoor heb je nog een lange beleggingshorizon waardoor je vermogen een stuk langere tijd kunt laten groeien. Daarnaast kun je, als je jonger bent, een stuk beter gebruik maken van het compound effect, ook wel het rente-op-rente effect genoemd. Dit effect houdt in dat wanneer jij bijvoorbeeld dividend ontvangen hebt en jij dit dividend herinvesteert, dat jij dan winst maakt over jouw winst. Op de lange termijn zorgt dit voor een exponentiële groei van jouw vermogen, het is dan ook niet voor niks dat Albert Einstein het compound effect het 8e wereldwonder noemde.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn't … pays it.” - Albert Einstein

Diversifieer jouw beleggingen

"Do not put all your eggs in one basket." – Warren Buffett

Het diversifiëren bij beleggen is belangrijk omdat het jouw risico's bij beleggen vermindert en het jouw rendement kan verhogen. Als je je geld belegt in één enkel bedrijf of in één enkele sector, dan loop je een stuk hoger risico. Als dat bedrijf of die sector namelijk niet goed presteert, dan kan je investering in waarde verminderen of zelfs volledig verloren gaan. Dit wordt ook wel 'single-stock risk' genoemd.


Door je beleggingen te spreiden over verschillende effecten, bedrijven, sectoren, en landen, kan je je risico's beperken. Wanneer één belegging minder goed presteert, kunnen andere beleggingen in je portefeuille dit opvangen en jouw rendement gewoon nog positief houden.


Het diversifiëren van beleggingen kan ook helpen om de volatiliteit van je beleggingsportfolio te verminderen. Door in te zetten op verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties, REIT’s en ETF’s, kan je je portefeuille beter beschermen tegen marktschommelingen.


Investeer niet in iets wat je niet begrijpt

Het is enorm belangrijk om altijd alleen maar te investeren in effecten en bedrijven die jij volledig begrijpt. Ben jij bijvoorbeeld totaal niet technisch aangelegd dan is niet slim om in technische bedrijven te gaan investeren, dit komt omdat je dan vaak niet goed begrijpt wat het verdienmodel is van het bedrijf en hoe zich dit in de toekomst kan ontwikkelen, de markt is in dit geval moeilijk te begrijpen. Houd het zo simpel mogelijk voor jezelf en voorkom zo ook dat je (grote) fouten maakt.


Leer zoveel mogelijk over beleggen

Kennis is enorm belangrijk bij beleggen. Beleggen kan best intimiderend zijn als je niet veel van de financiële wereld afweet. Daarom is het goed om je kennis rondom investeren en financiën altijd goed bij te houden en zoveel mogelijk proberen te leren. Hoe meer kennis jij hebt, hoe meer en hoe sneller jij ook beleggingskansen gaat zien. Kennis wordt dan ook wel de sleutel tot succes genoemd.


Boeken die ons goed op weg hebben geholpen zijn ‘de Intelligente Belegger’ van Benjamin Graham en ‘One Up On Wall Street’ van Peter Lynch. Wij raden je dan ook echt aan om deze boeken te gaan lezen, het beste is om de beginnen met het boek van Benjamin Graham en daarna het boek van Peter Lynch te lezen. Beide erg waardevolle boeken voor (beginnende) beleggers. Daarbij hebben we ook een review geschreven over het boek ‘de Intelligente Belegger’.


Let goed op je kosten

Kosten kunnen, zeker in het begin, een grote negatieve impact hebben op jouw rendement. Het is dan ook slim om goed rekening te houden met de kosten die jij tijdens het investeren maakt en deze zoveel mogelijk proberen te beperken. Dat begint met het kiezen van de juiste broker, maar ook is het slim om niet te veel te handelen met je beleggingen. Dit zorgt namelijk voor een stuk meer (onnodige) commissiekosten die jouw rendement flink naar beneden halen. Daarnaast loop je door het vele handelen ook mogelijke dividenden en koerswinsten mis.


Probeer de markt niet te timen

"Time in the market beats timing the market."

Niemand weet wat de beurs in de toekomst gaat doen, het is daarom ook bijna onmogelijk om de markt op de perfecte manier te timen. In plaats van het proberen om de markt te timen, is het veel beter om jouw effecten een langere periode vast te houden in de markt. Dit levert, zeker op de lange termijn, een stuk beter rendement op. Het verleden laat dan ook zien dat, over het algemeen, de beleggers die over een langere periode beleggen in een goed gediversifieerd portfolio betere rendementen behalen dan de beleggers die proberen te profiteren van korte termijn winsten en het timen van de markt.


Doe eerst altijd goed onderzoek

Als je geen (financieel) onderzoek doet naar de effecten waarin jij wilt investeren ben je niet aan het beleggen, maar aan het gokken. Voordat je ergens in investeert moet je eerst weten hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Hierbij moet je onder andere denken aan de cashpositie van het bedrijf, hoeveel assets het bedrijf heeft, hoeveel schulden het bedrijf heeft, maar ook wat de p/e en de groeiratio is en hoeveel winst het bedrijf per aandeel laat zien en of deze in de afgelopen jaar (stabiel) is gegroeid. Er zijn zo nog een stuk meer financiële cijfers en ratio’s die je moet onderzoeken om te kijken of de investering het wel waard is.


Daarom is het goed om jezelf te ontwikkelen rondom het begrijpen van de belangrijkste financiële rapporten die beursgenoteerde bedrijven naar buiten moeten brengen, dit zijn namelijk de balans, de resultatenrekening en het cash flow overzicht. Dit kost aan het begin even wat tijd en moeite om deze rapporten te begrijpen en de cijfers hieruit te kunnen analyseren, maar is uiteindelijk de tijd en moeite meer dan waard.


Laat je niet meeslepen door emoties

De financiële markten zijn overspoeld met emoties, het is dan ook van groot belang dat jij je niet laat meeslepen door de emoties die de markt laat zien. Ook moet je jouw beleggingsbeslissingen niet laten leiden door je eigen emoties, maar altijd op basis van feiten en onderzoek kunnen onderbouwen. Vraag jezelf dan ook altijd af voordat je een beslissing maakt waarom je deze beslissing wilt maken, zo voorkom je namelijk dat je beleggingsbeslissingen maakt op basis van jouw emoties en daardoor (grove) fouten maakt.

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”. – Warren Buffett

Bepaal je doelstelling en blijf geduldig

Doelstellingen zijn van belang bij beleggen omdat ze je helpen om een duidelijk beleggingsplan op te stellen en richting te geven aan je beleggingsbeslissingen. Zonder duidelijke doelstellingen kan beleggen namelijk zeer willekeurig worden, wat tot verlies kan leiden.


Door duidelijke doelstellingen te bepalen, zoals bijvoorbeeld het opbouwen van vermogen voor de toekomst, het opbouwen van een extra (passief) inkomen of het opbouwen van een inkomen voor je pensioen, kun je je beleggingsstrategie beter afstemmen op je persoonlijke behoeftes en doelen. Daarnaast is het altijd belangrijk om geduldig te blijven, te leren van je fouten en jezelf te blijven ontwikkelen op zowel persoonlijk als financieel gebied. Dat is namelijk de beste manier om jouw financiële doelen te behalen en de weg naar succes te beginnen.



Benieuwd wat jij kan verwachten op het gebied van rendement en risico’s als je gaat beginnen met beleggen? Lees dan de blog over het rendement en het risico bij beleggen.



Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page