top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

De 3 belangrijkste verschillen tussen aandelen en obligaties

Je hebt veel verschillende soorten effecten in de beleggingswereld. Aandelen en obligaties zijn verreweg de bekendste effecten. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze 2 beleggingsvormen?


Dat lees jij in deze blog! Heb je tussendoor nog andere vragen? Stel ze dan gerust via de chat of via Instagram!


Tip: Ben je nog wat minder bekend met deze 2 beleggingsvormen? Bekijk dan eerst de artikelen wat zijn aandelen? en wat zijn obligaties?


Inhoudsopgave



Verschillen tussen aandelen en obligaties

Er zijn een aantal verschillen tussen aandelen en obligaties. Hieronder zet ik de verschillen op een rij:


Rendement

Het eerste verschil zit hem in het rendement.

Bij aandelen is het zo dat het rendement niet vast staat. Je weet namelijk nooit wat de prijs van aandeel in de toekomst precies gaat doen en hoeveel dividend er in de toekomst uitbetaald gaat worden.


Het rendement van een obligatie is anders. Bij obligaties is het rendement (of bij obligaties ook wel rente genoemd) namelijk een stuk zekerder. De meeste obligaties hebben namelijk een vast rendement. Wat dus betekent dat jij precies weet welk bedrag jij per maand of per jaar ontvangt.


Het verschil bij het rendement zit hem het dus vooral in de zekerheid van het rendement. Maar dit is niet het enigste verschil. Doordat bij aandelen het rendement niet vast staat, kan dit rendement een stuk hoger uitvallen dan bij obligaties.


In het algemeen is het dan ook zo dat bij aandelen een hoger rendement verwacht wordt dan bij obligaties.


Risico

Het 2e verschil is het risico. Het risico van aandelen zit hem in meerdere factoren. Zo kunnen de resultaten van een bedrijf tegenvallen, waardoor bijvoorbeeld de koers van een aandeel zakt en er geen dividend wordt uitbetaald. Ook kan het bedrijf failliet gaan waardoor je jouw gehele geïnvesteerde bedrag kwijt kunt raken.


Bij obligaties is het anders. Hier hebben eventuele slechtere resultaten geen invloed op het rentepercentage dat jij ontvangt. Dit rentepercentage is namelijk van te voren bepaald.


Het enige risico dat bij een obligatie van toepassing is, is dat als een bedrijf of overheid failliet gaat dat je dan jouw gehele geïnvesteerde bedrag kwijt kunt raken. Wel is het zo dat bij een faillisement de obligatiehouders eerder hun geïnvesteerde geld terugkrijgen dan de aandeelhouders.


Over het algemeen is investeren in aandelen dus risicovoller dan het investeren in obligaties.


Eigendom

Het laatste verschil zit hem in het eigendom. Als jij een aandeel koopt van een bedrijf ben jij voor een stukje eigenaar van dat bedrijf. Bij obligaties is dit niet zo, daar leen jij alleen jouw geld uit aan het bedrijf of de overheid en wordt jij niet voor een bepaald percentage eigenaar.



Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page