top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

De 7 beste beleggingsstrategieën voor de intelligente belegger

Bijgewerkt op: 29 mrt 2023


Beleggen is een geweldige manier om je vermogen te laten groeien en op weg te gaan naar meer financiële onafhankelijkheid, maar het is ook zeer riskant zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Daarom is het belangrijk om slim te beleggen en jezelf goed te informeren over de verschillende beleggingsstrategieën die er zijn. In deze blog gaan we dieper in op de 7 meest bewezen beleggingsstrategieën voor de intelligente belegger. We bespreken de voor- en nadelen van elke strategie, hoeveel tijdsinspanning er per strategie nodig is en bekijken per strategie of deze geschikt is voor jou. Of je nu een ervaren belegger bent of net begint, deze blog biedt waardevolle inzichten die jou verder kunnen helpen bij het behalen van succes op de beurs.

Inhoudsopgave

Hoe weet je welke strategie bij jou past?

Voordat je de verschillende beleggingsstrategieën gaat doornemen is het goed om te weten waar je op moet letten om erachter te komen welke strategie het beste bij jou past. In eerste instantie is het belangrijk om te weten wat jouw beleggingsdoel is. Wil je een extra inkomen opbouwen met beleggen? Eerder met pensioen gaan of een extra pensioen opbouwen? Of wil je financieel onafhankelijk worden door te beleggen? Denk hierover na en kijk wat jouw doel is op de lange termijn, wat wil je bereiken en hoe veel jaren heb je daar nog voor?


Ten tweede is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoeveel risico jij wilt lopen met beleggen en hoeveel tijd jij kwijt wilt zijn aan het investeren. Elke strategie heeft zo zijn eigen maatstaven als het gaat om het lopen van risico, de ene beleggingsstrategie is een stuk risicovoller dan de ander. Zo kent dividendbeleggen een stuk minder risico dan groeibeleggen. Ook kent elke strategie een andere tijdsinvestering, bij de strategie 'Buy and Hold' ben je uiteindelijk een stuk minder tijd kwijt dan bij de strategie 'Buy low Sell high'. Ga voor jezelf na hoeveel risico jij wilt lopen en hoeveel uren/dagen jij er per week of per maand aan wilt besteden.


Als laatste is het belangrijk om na te gaan in welke effecten jij graag wilt investeren. Het kan zijn dat jij bepaalde effecten graag links laat liggen, zoals bijvoorbeeld obligaties of REIT's of dat jij een voorkeur geeft aan ETF's in plaats van losse aandelen. Elke beleggingsstrategie heeft zo zijn effecten die het beste aansluiten en als jij bepaalde effecten graag links laat liggen is dat ook een reden om sommige strategieën niet te gaan gebruiken.


De beleggingsstrategieën:

1. Waardebeleggen

Waardebeleggen is een beleggingsstrategie gebaseerd op het idee dat sommige aandelen van waardevolle bedrijven ondergewaardeerd zijn door de markt en dat hun prijs op een bepaald moment in toekomst weer zal stijgen naar hun daadwerkelijke waarde. Bij waardebeleggen zoek je naar aandelen van bedrijven die op de beurs worden verhandeld tegen een prijs die lager is dan de werkelijke waarde van het bedrijf. Dit kan gebeuren als het bedrijf bijvoorbeeld in een moeilijke periode zit, bepaalde tegenvallers zijn geweest of als de beleggers op de markt de potentie van het bedrijf niet goed inschatten.


Waardebeleggers analyseren het bedrijf en zijn financiële cijfers om te bepalen wat de werkelijke waarde is van het bedrijf, dit doen ze meestal aan de hand van het berekenen van de intrinsieke waarde van het aandeel. Deze intrinsieke waarde zetten ze af tegen de huidige aandelenprijs om te kijken of het aandeel een koopje is. Als ze denken dat het aandeel ondergewaardeerd is, kopen ze het en wachten ze totdat er een stijging van de koers plaatsvindt op de markt en dat de markt de daadwerkelijke waarde van het bedrijf gaat herkennen.


Waardebeleggen vraagt veel geduld en discipline, dit komt met name doordat het een tijd kan duren voordat de markt de daadwerkelijke waarde van het aandeel herkent en de aandelenkoers gaat stijgen.


Doel: rendement behalen door ondergewaardeerde aandelen te kopen

Risico: relatief laag risico doordat je aandelen koopt tegen een lage prijs in verhouding met hun waarde

Tijdsinspanning: intensief, waardebeleggen vraagt veel onderzoek en kennis van financiële cijfers en de financiële markt.

Benodigde effecten: waardebeleggers maken met name gebruik van (losse) aandelen van bedrijven die al enige tijd bestaan en een aardige naamsbekendheid hebben opgebouwd, zoals bijvoorbeeld Coca-Cola of Ahold Delhaize.

Termijn: beleggingsstrategie gericht op de lange termijn, hierbij moet je zeker denken aan 10+ jaar. Het kost namelijk tijd voordat de markt de daadwerkelijke waarde van de aandelen gaat inzien.

Bekende waardebeleggers: Benjamin Graham; Warren Buffett


Meer weten over waardebeleggen? Bekijk dan de blogs rondom waardebeleggen.


2. Groeibeleggen

Groeibeleggen is een beleggingsstrategie die gericht is op het vinden van bedrijven met een hoog groeipotentieel. Dit zijn vaak bedrijven die nog in hun jongere jaren zitten, denk hierbij bijvoorbeeld aan startups, vaak vallen de bedrijven met een hoge groei potentieel in sectoren waar ook veel groei waar te namen is, zoals bijvoorbeeld in de technologische of biotechsector. Maar ook jonge bedrijven in minder populaire sectoren kunnen een enorm groeipotentieel hebben.


Bij groeibeleggen kijken beleggers naar verschillende punten om te bepalen welke bedrijven potentieel hebben om te groeien. Deze punten zijn bijvoorbeeld de groei van de winst over de jaren heen, de concurrentiepositie van het bedrijf en de ontwikkelingen binnen het bedrijf.


Beleggers die de groeibeleggingsstrategie volgen zijn bereid om tegen meer risico een hoger rendement te verwachten. Echter is het belangrijk om te weten dat deze beleggingsstrategie een van de meest risicovolle is. Je betaalt bij bedrijven met een hoog groeipotentieel vaak een stuk meer voor het aandeel dan dat het bedrijf op het moment waard is, groeit het bedrijf dan niet naar verwachting of gaat het zelfs failliet dan ben je veel van jouw geïnvesteerde geld kwijt. Aan de andere kant als het bedrijf zijn groei wel waarmaakt dan heb je een enorm rendement te pakken.


Een belangrijk aspect van groeibeleggen is het hebben van een visie voor de lange termijn. Groeibedrijven hebben vaak meer tijd nodig om winstgevend te worden en hun potentieel te realiseren. Beleggers die de groeibeleggingsstrategie volgen moeten daarom bereid zijn om hun aandelen voor een lange periode vast te houden om te profiteren van de groei van het bedrijf.


Tot slot is diversificatie, net zoals bij alle strategieën, van enorm belang bij groeibeleggen. Als groeibelegger is het goed om je portefeuille te spreiden over meerdere groeibedrijven om zo het risico te beperken, en de kans op winst ook weer te vergroten.


Doel: rendement behalen door te profiteren van de enorme groei van jonge bedrijven.

Risico: hoog risico door de hoge kans op faillissement en doordat je meer betaald voor het aandeel dan dat die op het moment waard is.

Tijdsinspanning: intensief, vraagt veel onderzoek naar de juiste groeibedrijven om uiteindelijk de beste bedrijven eruit te kiezen.

Benodigde effecten: groeibeleggers investeren met name in (losse) aandelen van jonge bedrijven, de startups van deze wereld.

Termijn: groeibeleggen is net als vele andere strategieën een lange termijn beleggingsstrategie, hierbij moet je denken aan zeker een termijn van 10+ jaar.

Bekende groeibelegger: Cathie Wood


3. Growth At Reasonable Price (GARP)

Growth at Reasonable Price (GARP) is een beleggingsstrategie die het beste van twee werelden probeert te combineren: groei en waarde. GARP-beleggers zoeken naar aandelen van bedrijven die naar verwachting sneller zullen groeien dan het marktgemiddelde (meer richting groeibeleggen), maar die ook redelijk goed gewaardeerd zijn ten opzichte van hun groeipotentieel (meer richting waardebeleggen).


Om GARP-aandelen te vinden zoeken beleggers naar bedrijven die sterke groeicijfers laten zien, zoals een hoge omzet- en winstgroei, en die ook een sterke financiële positie hebben en vaak ook ondergewaardeerd worden door de markt. GARP-beleggers richten zich hierbij op bedrijven die in staat zijn om hun groei op lange termijn te behouden.


Hoewel GARP-beleggers aandelen met name selecteren op basis van hun groeipotentieel, richten ze zich ook op de waarde achter het aandeel. Ze willen niet te veel betalen voor de groei en analyseren daarom ook de waarde van het bedrijf, ook wel de intrinsieke waarde genoemd.


GARP-beleggers hopen dus te profiteren van het groeipotentieel van het bedrijf en tegelijkertijd te voorkomen dat ze te veel betalen voor het aandeel, door de waarde van het bedrijf achter het aandeel ook mee te nemen. Hoewel het vinden van GARP-aandelen een uitdaging is, is het een aantrekkelijke strategie voor beleggers die op zoek zijn naar zowel groei als waarde in één aandeel.


Doel: rendement behalen door te investeren in bedrijven met een groot groeipotentieel en een goede waarde.

Risico: gemiddeld risico doordat de bedrijven met een hoog groeipotentieel in dit geval ook een goede waarde bevatten.

Tijdsinspanning: zeer intensief, niet veel bedrijven hebben de eisen wat een GARP-belegger graag zou willen hebben. Hierdoor vraagt deze beleggingsstrategie enorm veel onderzoekswerk en kennis van de financiële markt.

Benodigde effecten: (losse) aandelen van bedrijven die al een tijdje bestaan en daarmee een goede waarde hebben opgebouwd, maar daarnaast ook nog een goed en groot groeipotentieel hebben.

Bekende GARP-belegger: Peter Lynch


Meer weten over de strategie GARP? Lees dan het boek 'One Up On Wall Street' van Peter Lynch.


4. Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie die zich richt op het investeren in aandelen van bedrijven die (een boven gemiddeld) dividendrendement uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividend is een gedeelte van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders van het betreffende bedrijf, vaak doen bedrijven dit om zo het aandeel van het bedrijf aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders. Dit heeft vaak weer een positieve invloed op de koers van het bedrijf. Bedrijven die regelmatig dividend uitkeren hebben vaak een goede financiële positie en een sterke, positieve cashflow.


Bij dividendbeleggen investeren beleggers in aandelen van bedrijven met vaak een boven gemiddeld dividendrendement, hierbij moet je al snel denken aan een dividendrendement van 3%+. De ene dividendbelegger is meer fan van bedrijven met een erg hoog dividendrendement en de andere dividendbelegger kijkt weer meer naar bedrijven die al vele jaren achterelkaar hun dividend verhoogd hebben.


Dividendbeleggen is populair bij beleggers die op zoek zijn naar een stabiele en passieve inkomstenstroom uit hun beleggingen. Dividenduitkeringen worden vaak, zeker in het begin, herbelegd. Dit zorgt er namelijk voor dat je vermogen een stuk sneller groeit, in plaats van dat je vermogen dan lineair blijft groeien groeit het op de lange termijn juist exponentieel. Een mooi voorbeeld hierbij is het vermogen van Warren Buffett, waarbij je deze exponentiële groei goed kunt zien. Over de jaren heen groeit zijn vermogen een stuk sneller en dat komt met name doordat hij zijn dividenden herbelegd. Kijk hier naar de vermogensgroei van Warren Buffett over de tijd en let dan met name op de groei die hij na zijn 50e levensjaar realiseert.


Dividendbeleggen is vaak minder risicovol dan andere beleggingsstrategieën, dit komt omdat het een bron van inkomsten biedt, zelfs als de aandelenkoers daalt. Echter kan een bedrijf er wel altijd zelf voor kiezen om de dividendbetalingen te stoppen of te verminderen, dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het binnen een bedrijf erg slecht gaat. Dividendbeleggen komt erg overheen met de strategie waardebeleggen, deze twee strategieën worden dan ook vaak samen gebruikt. Warren Buffett is hier een mooi voorbeeld van, hij investeert aan de hand van het principe waardebeleggen, maar belegt daarnaast (bijna) altijd in bedrijven met een goed dividendrendement.


Doel: rendement behalen aan de hand van dividenden en koerswinsten

Risico: laag doordat je investeert in bedrijven met vaak een stabiele financiële positie

Tijdsinspanning: relatief laag, als je eenmaal jouw investering gedaan hebt hoef je er nog amper naar om te kijken.

Benodigde effecten: aandelen van bedrijven met een hoog dividendrendement, vaak bedrijven die een van de hogere marktposities innemen in de markt.

Termijn: dividendbeleggen is echt voor de lange termijn, hierbij moet je toch als snel denken aan 15+ jaar.

Bekende dividendbelegger: Warren Buffett


Meer weten over dividendbeleggen? Bekijk dan de blogs rondom dividendbeleggen


5. Buy and Hold

De Buy and Hold-strategie is een lange termijn beleggingsstrategie waarbij beleggers aandelen kopen en deze gedurende een zeer lange periode vasthouden, ongeacht de korte-termijnbewegingen van de markt. Het idee is om te profiteren van de groei van het bedrijf op de lange termijn. Beleggers die deze strategie volgen richten zich op bedrijven met een sterke financiële positie, een goed management en bedrijven met een duidelijk lange termijn plan. Beleggers hopen op deze manier te profiteren van het potentieel van het bedrijf om te groeien in de verdere toekomst.


Doel: rendement door lange termijn groei van bedrijven

Risico: relatief laag, op de lange termijn laat de markt namelijk bijna altijd winst zien, echter kan een bedrijf altijd failliet gaan.

Tijdsinspanning: laag, eenmaal na aankoop hoeft er niet meer naar omgekeken worden.

Benodigde effecten: (losse) aandelen van bedrijven die op de lange termijn een stabiele groei verwachten

Termijn: strategie voor de lange termijn, hierbij moet gedacht worden aan zeker 20+ jaar.

Bekende Buy and Hold belegger: John Templeton


6. Buy low Sell high

De Buy Low and Sell High-strategie is een beleggingsstrategie dat zich richt op korte termijn winsten. De strategie richt zich hierbij op het kopen van aandelen wanneer ze relatief goedkoop zijn en het verkopen van aandelen wanneer ze een stuk duurder zijn en richting hun 'toppunt' gaan. Het idee is om te profiteren van de verschillen in de aandelenkoersen op de korte termijn en om winst te maken door te kopen en verkopen op het juiste moment.


Deze strategie vereist een zeer goede timing en een goede analyse van de markt en aandelen waarin je wilt investeren. Echter brengt deze strategie enorm veel risico met zich mee. De markt is op de korte zeer volatiel en niemand weet wat de toekomst gaat brengen, hierdoor wordt deze korte termijn strategie ook wel eens vergeleken met gokken. Bij MeerVermogensGroei zijn wij dan ook minder fan van deze korte termijnstrategie en maken wij liever gebruik van een van de andere beleggingsstrategieën in deze lijst.


Doel: rendement behalen door koersschommelingen op de korte termijn

Risico: zeer hoog, op de korte termijn is de markt zeer volatiel en weet niemand wat de markt gaat doen.

Tijdsinspanning: zeer intensief, continu bezig zijn met de ontwikkelingen en innovaties van de markt en de economische & financiële wereld.

Benodigde effecten: (losse) aandelen van vaak jongere bedrijven.

Termijn: <5 jaar


7. ETF beleggen/Dollar-cost averaging

ETF beleggen en dollar-cost averaging zijn twee relatief identieke beleggingsstrategieën die vaak samen worden gebruikt.


ETF staat voor Exchange-Traded Fund en het is een effect dat de prestaties van een specifieke index, zoals bijvoorbeeld de S&P 500 of de AEX, volgt. In plaats van te investeren in individuele aandelen, beleg je in een mandje van verschillende aandelen die in deze bepaalde index zijn opgenomen. Hierdoor verminder je jouw risico doordat je meteen een goede diversificatie hebt en niet afhankelijk bent van een enkel bedrijf.


Dollar-cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs van het aandeel op dat moment. Je belegt hierbij bijvoorbeeld elke maand €100 in een ETF en wanneer de prijs laag is dan koop je meer aandelen en wanneer de prijs hoog is koop je weer minder aandelen. Dit vermindert het risico dat je een groot bedrag investeert vlak voordat de prijs daalt en je zorgt er zo voor dat je over een langer termijn een mooi gemiddelde prijs betaalt voor je investeringen.


Het combineren van deze strategieën is een populaire beleggingsstrategie omdat het een eenvoudige manier biedt om te beleggen in de markt en tegelijkertijd het risico van je portfolio beperkt. Door regelmatig te investeren in een aantal goede ETF's profiteer je van een gemiddeld markt rendement op de lange termijn en vermijd je een hoog risico door het gespreide portfolio van ETF's en de diverse prijs die je door de tijd heen betaald.


Doel: gemiddeld marktrendement behalen op de lange termijn

Risico: zeer laag, doordat je regelmatig investeert in goed gediversifieerde ETF's

Tijdsinspanning: laag, ETF's vragen minder onderzoek dan (losse) aandelen

Benodigde effecten: goed gespreide ETF's

Termijn: 15+ jaar

Bekende ETF/cost-dollar averaging belegger: John C. Bogle


Conclusie

Bij MeerVermogensGroei zijn we erg fan van beleggingsstrategieën voor de lange termijn, zoals bijvoorbeeld waardebeleggen, GARP, dividendbeleggen en buy and hold. Dit komt omdat de beurs op de lange termijn bijna altijd winst laat zien, terwijl op de korte termijn de beurs een stuk meer volatiel is en er een hoger risico heerst. Bovenstaande beleggingsstrategieën, en dan met name waardebeleggen en GARP, zijn dan ook onze al time favorieten.


Echter moet je altijd goed nagaan welke beleggingsstrategie het beste bij jou past. Houd bij je keuze dus altijd rekening met de tijdsperiode die jij hebt, jouw beleggingsdoelen en in hoeverre jij risico wilt lopen en tijd kwijt wilt zijn aan jouw beleggingen. Goed onderzoek doen is en blijft erg belangrijk bij beleggen.


Hopelijk heb jij nu een goed beeld gekregen van de verschillende beleggingsstrategieën en weet je nu beter welke strategie het beste bij jou past!



Let op: beleggen kost geld, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

1 opmerking

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Mar 24, 2023

😁

Like
bottom of page