top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

De 9 basisprincipes van de beleggingsstrategie 'waardebeleggen (value investing)'

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023


Waardebeleggen, ook wel value investing genoemd, is een beleggingsstrategie waarbij je opzoek gaat naar aandelen die door de markt ondergewaardeerd worden en daardoor verkocht worden onder hun intrinsieke waarde. Een paar bekende ‘value investors’ zijn topinvesteerders Warren Buffett en Peter Lynch, maar natuurlijk ook de grondlegger van het principe waardebeleggen Benjamin Graham.


Hoewel elk persoon een beleggingsstrategie weer net even wat anders uitvoert, net zoals bij elke andere beleggingsstrategie, is er voor waardebeleggen toch een aantal gemeenschappelijke principes te benoemen die alle (top) waarde beleggers ook toepassen. Deze principes worden ook wel de basisprincipes van de beleggingsstrategie waardebeleggen genoemd. Hieronder worden de 9 basisprincipes van waardebeleggen (value investing) benoemd en uitgelegd zodat jij er daarna ook mee aan de slag kan gaan, lees dus snel verder!


Inhoudsopgave


Wat is waardebeleggen (value investing)?

Het principe waardebeleggen is ontwikkeld in de jaren 1920 op de Columbia Business School door niemand minder dan Econoom Benjamin Graham en David Dodd. Benjamin Graham is een bekende econoom geworden doordat hij onder andere de leermeester was van Warren Buffett, hedendaags een van de grootste investeerders aller tijden met een net worth van meer dan 100 miljard euro.


Volgens Benjamin Graham houdt het principe waardebeleggen letterlijk in het opzoek gaan naar ‘geweldige bedrijven’ die verkocht worden onder hun intrinsieke waarde. Het is het zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd worden door de markt. Uiteraard moeten deze bedrijven wel een goede fundamentele basis hebben en een goed vooruitzicht.


Benjamin Graham noemt hierbij het belang van het negeren van de markt. De markt heeft tijden waar het enorm positief is of juist enorm negatief, de welbekende bull en bear markets. Voor de waardebelegger is het van belang dat hij of zij niet meegaat in de emoties van de markt, maar juist het tegenovergestelde doet. De meeste kansen op ondergewaardeerde aandelen doen zich namelijk voor in de meest pessimistische en negatieve tijden van de markt. Waar iedereen zijn aandelen op dat moment verkoopt, weet de waardebelegger dat dit juist de tijd is om aandelen te kopen tegen een relatief lage prijs.

“A stock is not just a ticker symbol or an electronic blip; it is an ownership interest in an actual business, with an underlying value that does not depend on its share price.” ― Benjamin Graham, The Intelligent Investor

Hieronder gaan we verder in op de belangrijkste basisprincipes van waardebeleggen:


De basisprincipes van waardebeleggen (value investing)

Waardebeleggen kent 9 basisprincipes die van belang zijn om altijd toe te passen tijdens het investeren in aandelen.


Investeer op basis van feiten, cijfers en onderzoek

Investeren doe je niet op basis van je gevoel, zeker niet bij het principe waardebeleggen. Je investeert in bedrijven op basis van harde feiten, cijfers en gedegen onderzoek. De harde feiten en cijfers komen naar voren uit de financiële rapporten die het bedrijf naar buiten brengt en de financiële ratio’s, zoals bijvoorbeeld de winst per aandeel. Daarnaast kijkt de waardebelegger niet alleen naar de financiële kant van het bedrijf, maar kijkt het bv. ook naar het concurrentievoordeel, het imago en toekomstige perspectieven van het betreffende bedrijf. Je gaat in dit gedeelte van het onderzoek het bedrijf waar je interesse in hebt vergelijken met zijn concurrenten.


Om deze (financiële) onderzoeken op de juiste manier uit te voeren zul je je moeten verdiepen in deze onderwerpen, zodat je zo goed mogelijk wordt in het analyseren van bedrijven en het kiezen van de winnaars. Het voordeel is dat er tegenwoordig enorm veel informatie te vinden is over deze onderwerpen. Zelf ben ik fan van het lezen van boeken, en boeken als Security Analysis, de Intelligente Belegger en One Up on Wall Street kunnen jou goed verder helpen op dit gebied.


Houd je emoties onder controle houden

De markt is op de korte termijn enorm volatiel en kan elke beursdag een enorm negatief rendement laten zien, net zo goed als een enorm positief rendement. Voor de waardebelegger is het op dit soort momenten van belang dat hij zijn beslissingen niet laat beïnvloeden door zijn of haar emoties. Waardebeleggen is iets voor de lange termijn en je hebt er geduld bij nodig, hierbij moet je sterk zijn en je emoties kunnen ‘uitschakelen’. Je moet niet mee gaan met het sentiment van de markt, maar puur je keuzes en beslissingen maken op basis van feiten, cijfers en onderzoek.


Zoek naar ondergewaardeerde aandelen

Een van de belangrijkste punten van waardebeleggen is dat je opzoek gaat naar aandelen die verkocht worden onder zijn intrinsieke waarde, ook wel ondergewaardeerde aandelen genoemd. Hierbij is het niet zo dat elk bedrijf waarvan zijn aandelen goedkoop verkocht worden een goed ondergewaardeerd aandeel is. Het bedrijf zelf moet uiteraard wel een goede waarde en een goede fundamentel basis hebben. Het moet dus wel een bedrijf van waarde zijn.


Manieren om achter de intrinsieke waarde van het bedrijf te komen is bijvoorbeeld te achterhalen hoeveel bezittingen het bedrijf heeft, ook wel ‘assets’ genoemd en ook te kijken naar hoeveel openstaande schulden het bedrijf heeft.


Maak gebruik van een margin of safety

Met het gebruik van de margin of safety bouw je een extra ‘buffer’ voor jezelf op. De margin of safety komt overeen met het kopen van aandelen onder zijn intrinsieke waarde. De margin of safety is namelijk het verschil tussen de intrinsieke waarde van het aandeel en de prijs van het aandeel.


Hoeveel berekeningen je ook maakt, je kan bij de berekening van de intrinsieke waarde altijd een fout maken. Om jezelf te behoeden tegen deze fout en ervoor te zorgen dat je niet te veel betaald voor het aandeel is het slim om een marge, van bijvoorbeeld 20%, aan te houden. Dit betekent dat jij dan de intrinsieke waarde hebt berekend van het aandeel en dat je daar nog eens 20% onder gaat zitten. Hiermee heb je dan een marge van 20% voor jezelf ingebouwd waarin eventuele fouten hersteld kunnen worden. Heb je de berekening wel goed gedaan en daarnaast ook de margin of safety toegepast dan zorgt dat alleen maar voor meer rendement, een mooie win-win situatie dus.

"The three most important words in investing are margin of safety." - Topinvesteerder Warren Buffett

De juiste focus

Spreiding is belangrijk, maar de juiste focus op de juiste paar aandelen is nog belangrijker. Je moet jezelf niet gaan ‘dediversifiëren’, waarbij je een te grote spreiding toepast en het daardoor bijna onmogelijk wordt om nog steeds een goed tot geweldig gemiddeld rendement te behalen. Volgens Benjamin Graham is het ’t beste om je te focussen op 10 tot maximaal 30 verschillende aandelen.

Peter Lynch noemt in zijn boek ‘One Up on Wall Street’ ook dat je niet altijd hoeft te spreiden, als de aandelen die jij al in jouw beleggingsportfolio hebt zitten beter zijn dan het aandeel die je aan het onderzoeken bent. Kun je beter het geld weer investeren in de aandelen die je al hebt in plaats van het bedrijf dat je aan het onderzoeken bent.


Het belang van geduld

Waardebeleggen is echt iets voor de lange termijn en geduld is hierbij heel belangrijk. Peter Lynch zegt dat het vaak tussen de 2 en 10 jaar duurt voordat een aandeel de weg omhoog vindt en Warren Buffett zegt zelfs dat het ’t beste is om je aandelen (bijna) altijd te behouden.


Op de lange termijn laat de markt bijna altijd winst zien en op de korte termijn is de markt zeer volatiel. Als je jouw aandelen behoud en niet telkens koopt en verkoopt kun je daarnaast gebruik gaan maken van compound interest.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn't, pays it” – Albert Einstein

Compound interest, ook wel het rente-op-rente effect genoemd, houdt in dat jij winst maakt op jouw winst. Als jij namelijk jij jouw winsten en dividenden weer herinvesteert krijg jij daar ook weer een rendement over, doe je dit voor een langere periode dan zul je zien dat je vermogen niet meer lineair groeit, maar dat jouw vermogen exponentieel gaat groeien.


Richt je op toonaangevende bedrijven

Bij waardebeleggen richt je heel erg op de waarde achter het bedrijf, het is dan ook belangrijk dat je je richt op toonaangevende bedrijven. Dit zijn namelijk de bedrijven met de meeste waarde. Toonaangevende bedrijven zijn vaak bedrijven die groot en prominent zijn, financieel sterk staan en een goede naam hebben opgebouwd. Vaak zijn deze bedrijven te vinden in de top van hun sector, denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola of 3M.


Investeer alleen in bedrijven die jij begrijpt

Het is belangrijk dat je investeer in bedrijven die jij begrijpt. Ga je investeren in bedrijven waarbij jij niet goed weet wat het verdienmodel is of hoe het product of de branche in elkaar zit, dan wordt het moeilijk om een inschatting te maken van de kansen in de toekomst. Warren Buffett richt zich bijvoorbeeld alleen op een aantal branches die zich bevinden in zijn expertisegebied, zo zegt hij altijd dat hij technologische bedrijven links laat liggen omdat hij er gewoon niet veel van begrijpt. Hiermee vermijdt hij grote fouten en kan hij zijn volledige focus leggen op onderwerpen waar hij interesse in heeft.


Onderzoek het management

Het management heeft enorm veel invloed op een bedrijf, het is dan ook van belang dat wanneer jij in een bedrijf investeer jij wel vertrouwen hebt in het management. Zoek naar ‘well-managed’ bedrijven waarbij het management niet bestaat uit maar één persoon, maar uit een team. Zodat niet 1 iemand van alles kan bepalen binnen een bedrijf.


Kijk naar de lessen van Benjamin Graham, Warren Buffett & Peter Lynch

Als extra tip wil ik je graag meegeven om jezelf altijd te blijven ontwikkelen en te blijven zoeken naar nieuwe informatie over waardebeleggen. Kijk goed naar de lessen van succesvolle investeerders zoals Benjamin Graham, Warren Buffett en Peter Lynch, je kunt hier namelijk enorm veel van leren.


Bekijk bijvoorbeeld is de boeken ‘de Intelligente Belegger’, geschreven door Benjamin Graham of ‘One Up on Wall Street’, geschreven door Peter Lynch. Beide boeken hebben mij enorm verder geholpen op het gebied van beleggen en ik raad elke (waarde)belegger dan ook aan om deze boeken te lezen. Hierbij heb ik eerst het boek van Benjamin Graham gelezen om het fundament en de basisprincipes van waardebeleggen te begrijpen, daarna ben ik begonnen aan het boek van Peter Lynch. Wat een mooie toevoeging is geweest op het boek van Benjamin Graham. Kennis van onschatbare waarde;).


Meer weten over waardebeleggen? Bekijk hier de 16 meest waardevolle tips van niemand minder dan Warren Buffett!



Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page