top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

De 9 meest voorkomende fouten bij (beginnende) beleggers die jij moet vermijden

Bijgewerkt op: 12 mei 2023


Fouten maken hoort erbij, ook bij beleggen. Elke topbelegger, denk hierbij bijvoorbeeld aan Warren Buffett of Peter Lynch, heeft fouten gemaakt in zijn beleggingscarrière. Dit gebeurt niet alleen in het begin, gedurende jouw hele beleggingscarrière zul je fouten maken.


Ook Warren Buffett maakte in zijn topjaren nog fouten. Zo kocht Warren Buffett in de jaren ’90 voor meer dan 400 miljoen dollar Dexter Shoe, uiteindelijk bleek de investering totaal niet rendabel te zijn. Dit had onder andere te maken met de hevige concurrentie die de jaren erna naar boven kwam, iets waar Warren Buffett geen rekening mee gehouden had.


Maar tóch is Warren Buffett op het huidige moment meer dan 100 miljard(!) dollar waard, terwijl hij dus bijna een half miljard verloren heeft. Warren Buffett heeft dit onder andere voor elkaar gekregen door te leren van zijn fouten, iets wat enorm onderschat wordt. Je kunt 100 boeken lezen over beleggen, het zal je kennis zeker verhogen en het is enorm waardevol, maar uiteindelijk leer je het allermeeste van je fouten.


Maar zoals Peter Lynch ook zegt is het nog beter om deze fouten in een vroeg stadium al te voorkomen. In plaats van zelf de fouten te maken kun je nog beter kijken naar de fouten van andere en ervoor zorgen dat jij van deze fouten leert en ze daardoor zelf niet meer hoeft te maken. Hiermee zorg je ervoor dat je onnodig verlies vermijdt. Vandaar dat ik in deze blog de 9 meest voorkomende fouten van (beginnende) beleggers ga bespreken zodat jij deze fouten niet meer gaat maken!


Inhoudsopgave


Fout 1: Geen financiële buffer hebben

De 1e fout die je moet voorkomen heeft nog geen betrekking op het beleggen. Voordat je namelijk begint met beleggen is het slim om een financiële buffer op te bouwen. In deze buffer zitten ongeveer 6 tot 9 maanden aan maandelijkse kosten. Hiermee dek jij jezelf in mocht je in de toekomst bijvoorbeeld je baan kwijt raken of ergens anders je geld hard voor nodig hebben.


In principe zorg je er zo voor dat je minimaal 6 maanden zonder inkomstenbron kunt verder leven, zonder dat jij aan het geld moet komen dat je gebruikt voor je investeringen.


Heb je deze buffer niet? Dan moet je in zo’n geval het geld dat je belegd hebt uit je beleggingen gaan halen en dat is natuurlijk iets wat je niet wilt. Naast het idee dat jij dan geld uit je beleggingen moet halen, kan het dan ook nog zo zijn dat de markt net een gigantische daling heeft gehad waardoor je op dat moment een negatief rendement hebt. Op zo’n moment wil je niet verplicht zijn om je geld uit je beleggingen te moeten halen, maar wil je het juist laten staan zodat je jouw vermogen in de toekomst weer kan groeien.


Het hebben van een financiële buffer verlaagd dus het risico om het geld van jouw beleggingen nodig te hebben enorm. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat je een financiële buffer hebt van ongeveer 6 tot 9 maanden aan maandelijkse kosten.


Fout 2: Geen plan

Voor elke doelstelling die jij in jouw leven wilt behalen is een plan nodig, zo ook bij beleggen. Als je geen beleggingsplan maakt ben je in principe maar wat aan het doen en loop je een stuk groter risico.


Voordat je gaat beleggen moet je dus een plan hebben. Voor een beleggingsplan is het belangrijk om jouw beleggingsdoel vast te stellen. Wil je bijvoorbeeld financieel onafhankelijk worden, een extra inkomen verdienen uit jouw beleggingen of juist je pensioen veilig stellen?


Dat is iets om goed over na te denken. Jouw beleggingsplan maak je namelijk met jouw doel in je achterhoofd. Wil je bijvoorbeeld een extra (passief) inkomen verdienen met je beleggingen? Dan neem je in je plan mee dat jij je dan alleen gaat focussen op beleggingen die een inkomen genereren. Dit zijn dan bijvoorbeeld aandelen die een hoog dividendpercentage hebben, obligatie ETF’s met een goed rentepercentage en REIT’s. Groeiaandelen laat je dan bijvoorbeeld links liggen. Deze betalen namelijk 9 van de 10 keer geen dividend uit.


Daarnaast neem je in je beleggingsplan onder andere ook mee in hoeveel jaar jij jouw doel behaald wilt hebben en hoeveel je (bv.) per maand wilt gaan beleggen.

Fout 3: te weinig of te veel spreiding toe passen

Diversificatie is in de beleggingswereld iets om niet te vergeten. Zeker als je begint en nog weinig ervaring hebt kan een goede diversificatie jouw risico enorm beperken. Daarnaast is het ook zo dat je te veel diversificatie kan toepassen waardoor de diversificatie juist weer averechts werkt.


Op gebied van aandelen is het daarom goed om minimaal 10 losse aandelen te bezitten. Hierbij is het slim om niet in meer dan 30 aandelen te investeren. Ga je hierboven zitten, dan lopen onder andere je transactiekosten aardig hoog op en zal je rendement daar onder leiden. Zit je onder de 10 aandelen, dan loop je een stuk groter risico op een negatief rendement.


Voorbeeld: Stel je investeert in 4 bedrijven en 1 daarvan gaat failliet. Dan ben je direct 25% van je geïnvesteerde geld kwijt. Investeer je in 10 bedrijven? Dan ben je ‘maar’ 10% kwijt en kunnen de overige 9 bedrijven dit negatieve rendement nog opkrikken naar een goed positief rendement.


Investeer je (daarnaast) in ETF’s en REIT’s? Dan is je spreiding al snel erg goed. Hierbij kun je per effect (aandelen, obligaties of vastgoed) al genoeg hebben aan ongeveer 3 tot 5 verschillende ETF’s of REIT’s.


Fout 4: Niet letten op je kosten


Kosten kunnen een enorme negatieve impact hebben op je beleggingsrendement, zeker als je nog belegt met relatief weinig geld. Probeer dan ook altijd je kosten zo laag mogelijk te houden. Wat vaak voorkomt is dat beleggers zich totaal niet focussen op hun kosten en dat ze er naderhand achter gekomen dat ze toch vrij veel kosten betaald hebben voor het geld dat zij belegt hebben.


Om je kosten zo goed mogelijk te beperken is het slim om in eerste instantie goed onderzoek te doen naar de broker(s) die je gaat gebruiken. Zelf vind ik DEGIRO en BUX Zero de fijnste, maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.


Als je eenmaal een broker hebt gevonden is het goed om tijdens het beleggen je transacties zoveel mogelijk te beperken. Tuurlijk je moet de effecten kopen die je wilt hebben, maar neem bijvoorbeeld de ETF’s uit de kernselectie van de DEGIRO. Deze ETF’s kun je zonder kosten aanschaffen zolang je ze maximaal 1x per maand aankoopt. Ga je deze ETF’s 2x per maand kopen, dan zul je kosten moeten betalen.


Let dus goed op dit soort regelingen vanuit de brokers, want ze kunnen ervoor zorgen dat je een hoop kosten bespaart.


Fout 5: Te veel handelen

De fout om te veel te handelen heeft ook een beetje te maken met het niet letten op je kosten. Als je namelijk veel handelt, maak je veel transacties. Voor deze transacties moet je kosten betalen. Als je dus veel handelt met je beleggingen zullen je kosten ook zeer snel oplopen. Hierdoor zal je rendement vrij hoog moeten zijn wil je de kosten eruit halen.


Daarnaast is beleggen echt iets voor de lange termijn. Het beste is bijna om je aandelen te kopen en er nooit meer naar om te kijken. Zo loop je namelijk het minste risico en op de lange termijn laat de markt bijna altijd winst zien. Handel je erg veel en ben je continu bezig met het kopen en verkopen van je effecten, dan loop je een groot risico omdat de markt op de korte termijn zeer volatiel is.


Fout 6: Je niet focussen op de lange termijn

Zoals ik hierboven al aangaf is beleggen echt iets voor de lange termijn. Mede doordat de markt op de lange termijn bijna altijd winst laat zien. Op de korte termijn is de markt juist een stuk volatieler en daardoor ook risicovoller. Daarnaast zullen je beleggingen, zolang je met regelmaat blijft investeren en je jouw ontvangen dividend ook weer herinvesteert, over de lange termijn niet meer lineair maar exponentieel gaan groeien. Dit wordt ook wel het compound effect genoemd. En zoals Albert Einstein al zei: “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn't, pays it.”


Probeer er dus goed gebruik van te maken!


Fout 7: Emoties laten meespelen

In de beleggingswereld spelen emoties een grote rol. Denk maar eens aan alle speculatie rondom het beleggen, iets wat de emoties onder beleggers alleen nog maar meer aanwakkert. Veel mensen maken keuzes op basis van hun emoties. Ze zien op het internet dat aandeel X in 2022 het beste aandeel is en het meeste rendement gaat maken en zo voelen ze de emoties van bijvoorbeeld enthousiasme opkomen. Waardoor ze uiteindelijk gaan investeren in dit aandeel, zonder dat zij zelf een gedegen onderzoek gedaan hebben naar dat aandeel. Ze maken hierbij dus hun keuze op basis van emoties in plaats van keiharde feiten, cijfers en onderzoek.


Het is de kunst voor de intelligente belegger te weten hoe hij zijn emoties kan uitschakelen en dat hij zijn emoties niet betrokken laat zijn bij zijn keuzes. Zo zorg je er namelijk voor dat je jouw keuzes maakt op basis van ervaring, kennis en goed onderzoek.

Be skeptical. If something looks too good to be true ... – Warren Buffett

Fout 8: De markt proberen te timen.

Niemand kan de markt voorspellen, zelfs niet de allerbeste investeerder ter wereld. Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren en het is dus ook onmogelijk om de markt proberen te timen.


Wanneer je de waarde van een bedrijf goed weet te onderzoeken, weet jij hoeveel je ongeveer voor het aandeel wilt betalen en hoef je de markt niet te timen. De tijd zal je dan het rendement laten zien, ook hier komt dus weer naar voren dat beleggen echt voor de lange termijn is.


Fout 9: Je kennis niet uitbreiden

De laatste fout die vaak gemaakt wordt is dat nadat mensen een klein beetje basisinfo over beleggen geleerd hebben, ze stoppen met leren. Je bent in de beleggingswereld nooit uitgeleerd. Elke dag ontstaan er nieuwe kansen en ontwikkelingen. Ook topinvesteerder Warren Buffett leest op 91-jarige leeftijd nog elke dag. Dit doet hij om zo elke dag weer meer kennis op te doen en daarmee goede kansen te kunnen zien.


Als het goed is weet jij nu welke fouten jij in de toekomst moet gaan vermijden!


Tip: Lees het boek de intelligente belegger van Benjamin Graham, leermeester van Warren Buffett. Het boek laat je veel ins en outs zien van het principe waardebeleggen (value investing). Het boek dat elke succesvolle belegger gelezen moet hebben!


Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page