Als je wilt gaan beleggen, is het belangrijk om eerst goed na te denken over welke beleggingsstrategie het beste bij jou past. Eén van de mogelijke opties is defensief beleggen. Deze strategie is gericht op het minimaliseren van risico's en het behalen van stabiele rendementen op de lange termijn. Maar wat is defensief beleggen precies? En wat zijn de kenmerken van deze beleggingsstijl? In deze blog gaan we daar dieper op in en kom jij te weten of deze beleggingsstrategie bij jou past. Lees dus snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is defensief beleggen?
Defensief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij het doel met name is om het risico van verlies van het geïnvesteerde vermogen zo ver mogelijk te minimaliseren en daarbij te streven naar een stabiel en consistent rendement. Dit gaat vaak hand in hand met het investeren in laag risicovolle effecten, je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan obligaties, gevestigde bedrijven (ook wel de blue-chip bedrijven genoemd) en REIT’s & ETF’s. Defensieve beleggers zijn hierbij op zoek naar een stabiele opbrengst voor de lange termijn in plaats van snelle en grote winsten. Dit wordt vaak gezien als stuk minder risicovol dan agressief of offensief beleggen, maar heeft daardoor ook een minder groot verwacht rendement.
Lange termijn strategie en dividend
Defensief beleggen is een duidelijke lange termijn strategie. Dit komt omdat het doel is om een stabiel en consistent rendement te behalen over een langere periode, hierbij moet je snel denken aan minimaal 10+ jaar. Door te investeren in laag risicovolle beleggingen, zoals dus de obligaties, REIT’s en blue-chip aandelen, kunnen beleggers hun vermogen beschermen tegen de volatiliteit van de markt op de lange termijn. Defensief beleggen is dan ook niet voor beleggers die hun beleggingshorizon op de korte termijn hebben staan.
Dividend is daarnaast een belangrijk onderdeel bij defensief beleggen, dit komt omdat het een belangrijke bron van inkomsten is voor beleggers die graag een passief inkomen willen genereren. De effecten waar de defensieve belegger zich op richt betalen vaak veel dividend en rente uit. Dit komt omdat bedrijven die dividend uitkeren vaak een zeer stabiele en sterke financiële positie hebben, iets waar de defensieve belegger erg blij van wordt ;).
Dividend is daarnaast ook belangrijk omdat het ’t mogelijke verlies van jouw beleggingen kan verminderen. Wanneer een aandeel dividend uitkeert, betekent dit dat de onderneming een deel van zijn winst uitkeert aan zijn aandeelhouders. Dit betekent dat zelfs als de aandelenkoers daalt, beleggers nog steeds rendement kunnen maken door het dividend dat ze ontvangen. Daarnaast kun je door het ontvangen van dividend gebruik gaan maken van het compound effect, iets waar we later in deze blog op terugkomen.
Rendement defensief beleggen
Het gemiddelde verwachte rendement van defensief beleggen is altijd afhankelijk van de koerswinsten die de effecten waar jij in geïnvesteerd hebt laten zien. Maar over het algemeen kan bij defensief beleggen een gemiddeld rendement tussen de 5 en 10% verwacht worden. Ook is dit verwachte rendement afhankelijk in welke soort effecten jij met name investeert, zo zijn (staats)obligaties vaak het minst risicovol maar bieden deze ook het minste rendement. Terwijl REIT’s en aandelen van blue-chip bedrijven, door middel van hun dividendrendement en koersrendement, een stuk hoger rendement kunnen behalen maar hier zit in vergelijking met het investeren in obligaties ook weer meer risico aan verbonden.
Over het algemeen ligt het gemiddelde verwachte dividendrendement bij defensief beleggen tussen de 2% en 5%, het koersrendement verschilt een stuk meer en ligt gemiddeld tussen de 3 en 10% maar dit kan per effect aardig verschillen. Het gemiddelde dividendrendement is bij defensief beleggen vaak een stuk hoger dan bij offensief beleggen, maar de koersrendementen zijn bij offensief beleggen vaak weer een stuk beter.
Compound interest
Echter kan jij door het herinvesteren van jouw ontvangen dividend gebruik maken van het compound effect, ook wel het rente-op-rente effect of samengestelde rente genoemd. Door jouw dividendinkomsten te herinvesteren groeit jouw vermogen op de lange termijn niet meer lineair, maar exponentieel. Iets wat kan zorgen voor een enorme groei van het geïnvesteerde vermogen op de lange termijn. Het is ook niet voor niks dat Albert Einstein het compound effect het 8e wereldwonder noemde.
“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it…he who doesn't… pays it.” – Albert Einstein
Een mooi voorbeeld hierbij is het vermogen van Warren Buffett over de tijd heen. Hij herbelegd zijn dividenden en dat heeft hem na een bepaalde periode enorm veel rendement opgeleverd.
Wat kun je verwachten?
Defensief beleggen heeft dus een aantal duidelijke kenmerken. Om het samen te vatten kun je bij defensief beleggen in het algemeen een aantal dingen verwachten:
Laag risico: Defensief beleggen richt zich op effecten met relatief gezien lage risico's. Dit betekent dat defensieve beleggers minder kans lopen op grote verliezen.
Minder volatiliteit: De effecten waar de defensieve belegger zich op richt hebben vaak minder last van veel volatiliteit dan de effecten waar de offensieve belegger zich op richt. Dit zorgt ervoor dat de defensieve beleggers meer stabiliteit ervaren tijdens het investeren.
Belang van dividendinkomsten: Bij defensief beleggen is dividendinkomen een belangrijk onderdeel. Veel defensieve beleggingen, zoals obligaties en aandelen van blue-chip bedrijven, keren regelmatig dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit zorgt voor een stabiel en regelmatig passief inkomen voor de defensieve belegger, wat ook weer zorgt voor een beter rendement. Over het algemeen zijn de koerswinsten bij defensief beleggen namelijk aan de lagere kant. Het dividendrendement zorgt er hierbij voor dat het gemiddelde rendement van jouw beleggingen flink kan stijgen.
Gemiddeld verwacht rendement: Defensief beleggen zorgt er in het algemeen voor dat je een gemiddeld rendement tussen de 5 en 10% per jaar behaald, dit rendement bestaat dan voor een groot gedeelte uit het dividendrendement en daarnaast ook het vaak wat lagere koersrendement. Ook kan jouw rendement op de lange termijn flink groeien als je gebruik maakt van het hierboven beschreven compound effect.
Tijdsinspanning: bij beleggingsstrategieën op de lange termijn, zoals defensief beleggen, heb je een goede portie geduld nodig. De winsten worden gemaakt op de lange termijn en hierdoor is de tijdsinspanning bij defensief beleggen vaak een stuk minder dan bij beleggingsstrategieën die gericht zijn op de korte termijn. Bij defensief beleggen doe je één keer onderzoek naar een mogelijke investering en daarna houd jij deze investering uiteraard nog wel in de gaten maar hoef je er niet veel naar om te kijken.
Indeling defensief beleggingsportfolio
Een defensief beleggingsportfolio bestaat vaak uit verschillende soorten effecten zoals bijvoorbeeld obligaties, dividendaandelen en REIT’s & ETF’s. Om een inzicht te geven in mogelijke beleggingsportfolio’s van de defensieve belegger volgt hieronder een voorbeeld indeling van een defensief beleggingsportfolio:
Obligatie ETF’s: Obligaties zijn schuldbewijzen die worden uitgegeven door bedrijven en overheden om extra geld aan te trekken. Obligaties hebben over het algemeen een vast rendement en worden gezien als een veilige belegging. Binnen het defensieve beleggingsportfolio kunnen de obligatie ETF’s dienen als het extra defensieve gedeelte van het portfolio, het gedeelte dat wordt gebruikt om zo veel mogelijk risico te vermijden en een stabiel inkomen uit de beleggingen op te bouwen. Een paar voorbeeld obligatie ETF’s zijn: 'iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF | IBCI' en 'Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (EUR) ETF | IE00BZ163M45'. Alle twee verkrijgbaar bij DEGIRO.
Dividendaandelen/blue-chip aandelen ÓF ETF’s: Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die gemiddeld gezien een hoog dividendrendement uitbetalen, vaak zijn dit ook de blue-chip bedrijven van de beleggingswereld. Hierbij kan je voor het defensieve beleggingsportfolio de keuze maken tussen losse aandelen van deze bedrijven of ETF’s met dit soort bedrijven. De ETF’s zijn in dit geval de defensievere kant, mede doordat de diversificatie bij ETF’s snel al erg goed is. De losse aandelen van de dividendaandelen/blue-chip bedrijven zijn wat risicovoller dan de ETF’s, daartegenover staat wel dat de losse aandelen vaak een hoger rendement kunnen leveren.
REIT’s: Vastgoedbeleggingen, zoals REIT’s (Real Estate Investment Trust), zijn een goede manier om jouw (defensieve) beleggingsportfolio te diversifiëren. Door te investeren in vastgoed zorg je voor een stabiel extra koersrendement met daarnaast ook een hoog dividendrendement, zo hebben REIT’s al snel een dividendrendement van 3%+. Een aantal mogelijke REIT’s met een erg goed dividendrendement zijn: KWBY met een dividendrendement dat hoger ligt dan 7% en MPW met een gemiddeld dividendrendement dat boven de 8% ligt (op het moment van schrijven is het dividendrendement door de koersdaling van de REIT zelfs meer dan 15%(!)) Meer weten over deze REIT’s? Bekijk dan de blog: 3 REIT’s met een extreem hoog dividendrendement.
De verdeling van effecten binnen een defensief beleggingsportefeuille kan wat variëren, dit is afhankelijk van jouw beleggingsdoelstellingen en hoe defensief jij jouw beleggingsportfolio wilt inrichten. Wil je graag wat offensiever beleggen binnen het defensieve beleggingsportfolio om zo een hoger rendement te behalen? Dan is het bijvoorbeeld beter om een groot gedeelte van het portfolio, zeg 60%, te investeren in de dividendaandelen, 30% te investeren in REIT’s en 10% in obligaties. Houd je het graag zo defensief mogelijk? Dan kun je bijvoorbeeld 30% in obligaties investeren, 30% in REIT’s en 40% in dividend ETF's.
Bekende defensieve beleggers
Iets wat vaak wordt gedacht is dat defensief beleggen geen mooi rendement op kan leveren, iets wat juist helemaal niet waar is. Om je een inzicht te geven wat de mogelijkheden zijn bij defensief beleggen ligt ik hieronder een aantal bekende en succesvolle defensieve beleggers toe. Elke investeerder die hieronder wordt besproken heeft zo zijn eigen manier van defensief beleggen, zo komen de strategieën value investing en GARP naar voren, maar ook het bekende ETF beleggen. Deze beleggers laten juist zien dat defensief beleggen een hele mooie manier kan zijn om jouw financiële doelen te behalen, zolang je jouw visie maar richt op de lange termijn.
Warren Buffett: Warren Buffett is een van de meest bekende en succesvolste beleggers ter wereld. Hij is bekend geworden door de focus die hij legt op waardebeleggen en zijn voorkeur voor defensieve bedrijven met een sterke marktpositie en een stabiel rendement.
Benjamin Graham: Benjamin Graham is de grondlegger van het principe waardebeleggen en was eveneens de mentor van Warren Buffett. Graham's beleggingsstrategie is gericht op het vinden van ondergewaardeerde aandelen van defensieve bedrijven met een laag risico en een hoog dividendrendement.
John Neff: John Neff was een bekende Amerikaanse belegger en fondsbeheerder. Hij stond bekend om zijn voorkeur voor defensieve bedrijven met een stabiel rendement.
Peter Lynch: Peter Lynch is een succesvolle fondsbeheerder en belegger. Hij is bekend om zijn focus op het investeren in bedrijven die een stabiel rendement kunnen behalen, ongeacht de economische omstandigheden.
Joel Greenblatt: Joel Greenblatt is een succesvolle hedgefondsbeheerder en auteur. Zijn beleggingsstrategie is gebaseerd op waardebeleggen en het selecteren van defensieve bedrijven met een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal.
Past defensief beleggen bij jou?
Binnen defensief beleggen kun je nog veel kanten op, zo heb je verschillende beleggingsstrategieën die je kunt toepassen en kun je binnen defensief beleggen ook nog meer offensief beleggen of juist extra defensief. Maar over het algemeen is een vorm van defensief beleggen geschikt voor jou als je:
Op zoek bent naar stabiele en consistente rendementen
Niet te veel risico wilt lopen
Een langere beleggingshorizon hebt, je visie echt op de lange termijn hebt staan
Een extra inkomen via dividend en/of rente wil realiseren
Benieuwd naar mogelijke defensieve beleggingsstrategieën die jij kunt gaan toepassen, zoals bijvoorbeeld dividendbeleggen, value investing of buy and hold? Lees dan de blog met de 7 beste beleggingsstrategieën voor de intelligente belegger!
Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Comments