Beleggers hebben vaak de keuze tussen twee hoofdstrategieën: defensief beleggen en offensief beleggen. Defensief beleggen richt zich op het creëren van een stabiel rendement en het verminderen van het risico, terwijl offensief beleggen gericht is op het maximaliseren van winst en het daarbij accepteren van de hogere risico's die daarbij komen kijken. Maar welke van deze twee beleggingsstrategieën is de beste keuze voor jou? In deze blog vergelijken we defensief beleggen met offensief beleggen en bespreken we de kenmerken van beide benaderingen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en je beleggingsportfolio op de juiste manier opbouwen.
Inhoudsopgave
Wat is defensief beleggen
Defensief beleggen is een beleggingsstrategie die gericht is op het lopen van zo weinig mogelijk risico en het behalen van een stabiel en consistent rendement. Het is vooral geschikt voor beleggers die niet te veel risico willen lopen, maar daarnaast wel een relatief goed rendement willen behalen. Zonder de behoefte te hebben om dit rendement zo goed mogelijk te maximaliseren.
Bij defensief beleggen worden effecten gebruikt die relatief stabiel zijn en weinig risico met zich mee brengen, hierbij moet je denken aan effecten zoals obligaties, (waarde)aandelen en REIT’s & ETF’s. Deze beleggingen hebben vaak een gemiddeld marktrendement en keren ook vaak dividend of rente uit.
Met waardeaandelen worden aandelen bedoeld van bedrijven die een langere periode van stabiliteit en consistentie in hun winstgevendheid hebben laten zien, dit zijn vaak de zogenoemde blue-chip bedrijven en dividendaandelen van deze wereld. Deze bedrijven zijn vaak gevestigde bedrijven en marktleider in hun sector, ook bevinden deze bedrijven zich vaak in stabiele sectoren zoals de gezondheidszorg of consumptiegoederen.
Het doel van defensief beleggen is dus het behalen van een stabiel rendement dat ook helpt bij het creëren van een (passief) inkomen door te investeren in laag risicovolle effecten.
Wat is offensief beleggen
Offensief beleggen is juist het tegenovergestelde van defensief beleggen en is een beleggingsstrategie dat gericht is op het maximaliseren van rendementen, zelfs als dat gepaard gaat met een hoger risico. Deze strategie is vooral geschikt voor beleggers die bereid zijn om een stuk hoger risico te nemen en zo ook te sterven naar een stuk hoger rendement. Offensieve beleggers zijn vaak niet tevreden met een rendement van rond de 10 of 15% en willen door een stuk hoger risico te lopen dit rendement ook een stuk verhogen.
Bij offensief beleggen worden in plaats van de laag risicovolle effecten, de meest risicovolle effecten gebruikt, dit zijn bijvoorbeeld de aandelen van startup bedrijven in vaak ook zeer opkomende en volatiele markten. Deze aandelen worden ook wel de groeiaandelen genoemd, een mooi voorbeeld hiervan is het aandeel van het bedrijf Tesla. Een aandeel dat veel gegroeid is, maar ook zeker zo zijn risico’s heeft op (grote) verliezen en zijn volatiliteit laat zien.
Het doel van offensief beleggen is om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, ook al gaat dat samen met risico’s op grote verliezen. Dit betekent ook dat offensieve beleggers een stuk meer tijdsinspanning kwijt zijn dan de defensieve belegger, omdat ze hun beleggingsportfolio erg actief moeten beheren, het is in tegenstelling tot defensief beleggen vaak ook een korte termijn beleggingsstrategie.
De grafiek hieronder laat goed de verschillen, gericht op rendement en volatiliteit, zien van defensief vs. offensief beleggen, waarbij je relatief stabiel rendement ziet bij het aandeel van Procter & Gamble (een aandeel voor de defensieve beleggers) en veel volatiliteit, maar ook veel kansen op grote winsten op de kortere termijn, bij het aandeel van Tesla (een aandeel voor offensieve beleggers).
Overeenkomsten
De twee manieren van beleggen, het offensief en defensief beleggen, zijn inhoudelijk erg verschillend, echter zijn er wel een aantal onderwerpen die bij zowel defensief beleggen als bij offensief beleggen van groot belang zijn.
Marktkennis
Als eerste is marktkennis bij zowel defensief beleggen als bij offensief beleggen belangrijk. Marktkennis is van cruciaal belang bij beleggen omdat de financiële markten voortdurend veranderen door verschillende economische, politieke en sociale ontwikkelingen. Door een goede kennis van de markt kunnen beleggers betere beslissingen nemen en weten ze wanneer ze wel of niet moeten reageren op deze macro economische ontwikkelingen.
Een goede kennis van de markt kan dan ook helpen bij het vinden van beleggingskansen, het beperken van risico’s en verwachtingen van je beleggingsportfolio te managen.
Financiële kennis
Als tweede is financiële kennis van enorm belang omdat het je helpt om financiële situaties veel beter in te schatten, iets wat bij beleggen enorm belangrijk is. Hieronder worden een aantal onderwerpen besproken die laten zien waarom het hebben van financiële kennis jou een stuk beter op weg helpt naar jouw (financiële) doelen:
Budgetteren: Financiële kennis kan jou helpen om beter te sparen en te budgetteren, je kunt hierdoor beter met je geld omgaan en houd zo meer geld over aan het einde van de maand. Dit geld kun je dan gaan sparen en/of beleggen waardoor jouw vermogen weer gaat stijgen.
Beleggen: zoals al benoemd is, is financiële kennis essentieel voor beleggen omdat het je helpt te begrijpen hoe de markt in elkaar zit, hoe bedrijven er (financieel) voor staan, hoe de economie werkt en ook helpt bij het kiezen van de juiste investeringen voor jouw beleggingsportfolio.
Pensioenplanning: Financiële kennis kan jou helpen om beter te plannen voor je pensioen. Wanneer je met pensioen wilt en hoe je dat (financieel) kunt behalen.
Belastingen: Financiële kennis helpt daarnaast om belastingen beter te begrijpen, door de juiste financiële kennis weet je hoe je meer belastingvoordeel kunt benutten. Wat er voor zorgt dat je minder lasten hebt en jaarlijks meer geld overhoudt om te investeren.
Benodigde mindset (linken naar mindset blogs)
Over het algemeen kennen we 2 verschillende mindsets, namelijk de fixed en de growth mindset. Voor beleggers is het van belang om bijna altijd te beschikken over de growth mindset. De 'growth mindset' is namelijk een mindset waarbij je gelooft dat jouw vaardigheden en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door middel van hard werken en doorzettingsvermogen, terwijl de mensen met een fixed mindset juist geloven dat hun capaciteiten en vaardigheden vast staan.
Als we kijken naar de succesvolle mensen van deze wereld zien we ook dat deze alle beschikken over de growth mindset, in het Nederlands ook wel de groei mindset genoemd. Kijk bijvoorbeeld maar naar Simon Sinek, Warren Buffett of Bill Gates. Bij beleggen is een growth mindset van belang om de volgende redenen:
Ontwikkeling: ontwikkeling staat voor mensen met een growth mindset centraal. Ze willen de beste versie van zichzelf worden en doen dat door zoveel mogelijk te leren en zichzelf te ontwikkelen. Dit helpt ook bij de ontwikkeling op beleggingsgebied, waarbij je steeds meer leert over het onderwerp beleggen en alles wat daarbij komt kijken. Je wordt zo een steeds betere investeerder.
Leren van fouten: je kunt nooit alles goed doen bij beleggen, het gaat gepaard met ups en downs en beleggers maken fouten. Iemand met de growth mindset weet dat en weet dat hij of zij kan leren van deze fouten. Hij of zij ziet deze fouten dan ook niet als een faalmoment, maar om een moment om van te leren en weer een betere versie van zichzelf te worden.
Flexibiliteit: De financiële markten veranderen voortdurend en een growth mindset stelt beleggers in staat om zich aan te passen aan deze veranderingen en nieuwe kansen te zien. Mensen met een growth mindset zijn namelijk een stuk flexibeler en passen zich sneller aan als de omgeving of de situatie daar om vraagt.
Innovatie: Beleggen vraagt soms creatieve oplossingen, om zo jouw kansen op rendement te vergroten. Een growth mindset stelt beleggers eerder in staat om nieuwe strategieën of benaderingen te bedenken die eventueel nodig zijn om succesvol te worden.
Geduld: Succesvol beleggen vraagt veel geduld en is echt een lange termijn strategie. Een growth mindset zorgt ervoor dat je doorzettingsvermogen en discipline hebt om je doelen te blijven nastreven, ook al is rendement niet meteen zichtbaar.
Kortom, de growth mindset helpt beleggers enorm op weg door fouten te zien als leermomenten, continue ontwikkeling na te streven, innovatief te denken en flexibel en geduldig te zijn. Wat er uiteindelijk voor kans zorgen dat je een succesvollere belegger wordt.
Verschillen
Nu de overeenkomsten besproken zijn is het goed om naar de verschillen van defensief en offensief beleggen te gaan kijken, deze twee beleggingsvormen kennen namelijk een totaal verschillende manier van benadering op het gebied van beleggen. Zo hebben deze beleggingsvormen elk hun eigen kenmerken en strategieën. Hieronder worden de belangrijkste verschillen tussen deze twee strategieën beschreven:
Doelstellingen
Defensief beleggen legt zijn focus op het verminderen van risico en het creëren van een stabiel rendement met vaak ook een (passief) inkomen. Offensief beleggen richt zich juist op het maximaliseren van het rendement, wat vaak samen gaat met een stuk hogere risico’s.
Goed om hier ook te vermelden is dat defensief beleggen niet betekent dat je geen grote rendementen kunt behalen, kijk maar naar het vermogen van Warren Buffett of Peter Lynch, allebei zijn het defensieve beleggers maar hebben ze wel een aardig goed vermogen kunnen opbouwen met beleggen :).
Effecten
Waar de defensieve belegger zich vooral richt op obligaties, REIT’s en aandelen van gevestigde en financieel sterke bedrijven, ook wel de blue-chip bedrijven genoemd, richt de offensieve belegger zich juist op de groeiaandelen en de startups van deze wereld.
Risiconiveau
Defensieve beleggers proberen hun risico zo goed mogelijk te beperken door te investeren in minder volatiele effecten en financieel sterke bedrijven. Offensieve beleggers zijn daarentegen bereid om een veel hoger risico te lopen, met als doel om een een hoger rendement na te streven, door te investeren in een stuk volatielere aandelen van vaak jongere en financieel minder sterke bedrijven.
Diversificatie
Bij offensief beleggen richten beleggers zich vaak maar op een aantal bedrijven waarvan ze verwachten dat deze een enorme groei gaan doormaken. Bij defensief beleggen hebben beleggers juist de doelstelling om hun beleggingsportfolio zo goed mogelijk te diversifiëren. Dit doen defensieve beleggers door hun investeringen te spreiden over verschillende soorten effecten en daarnaast ook binnen deze verschillende soorten effecten te spreiden. Zo wordt bij defensief beleggen bijvoorbeeld vaak aangeraden om in minimaal 10 aandelen te investeren en in maximaal 30, naast de investeringen in bijvoorbeeld REIT’s en obligaties.
Tijdshorizon
Defensief beleggen kent daarbij een lange termijn horizon en is dan ook echt gericht voor beleggers die voor een langere periode, zeg minimaal 10+ jaar, willen beleggen. Offensief beleggen is daarbij juist meer een wat kortere termijn strategie, dit komt omdat hierbij vaak rendement behaald wordt door het kopen en verkopen van aandelen aan de hand van de volatiliteit en de emoties van de markt.
Tijdsinspanning
Offensief beleggen vraagt meer tijdsinspanning dan defensief beleggen. Bij defensief beleggen moet je uiteraard goed onderzoek doen voordat je gaat investeren, maar eenmaal na je investering hoef je er nog amper naar om te kijken. Het is altijd goed om één keer per jaar je investeringen te heronderzoeken en te kijken of deze nog steeds dezelfde waarde voor jou hebben, maar dat is dan ook het enige. Bij offensief belleggen is het, mede door de hoge volatiliteit en afhankelijk van je specifieke doelstelling(en), veel belangrijker om jouw investeringen dagelijks of wekelijks in de gaten te houden. Je bent hierdoor een stuk meer tijd kwijt aan offensief beleggen in vergelijking met defensief beleggen.
Emotie
Beleggers die defensief beleggen reageren over het algemeen bijna niet op marktemoties en economische ontwikkelingen, omdat dit voor deze beleggers ook totaal niet van belang is. Terwijl offensieve beleggers vaak meer geneigd zijn om te reageren op deze veranderingen, omdat dit ook (meer) van invloed is op hun rendement.
Conclusie; welke beleggingsbenadering past het beste bij jou?
Bij MeerVermogensGroei zijn we meer fan van de lange termijn benadering, zoals defensief beleggen. Maar dit wil niet zeggen dat offensief beleggen een verkeerde benadering van beleggen is. Het is heel erg afhankelijk welke beleggingsdoelen jij hebt en waar jij je het beste bij voelt en de meeste energie uit haalt (zodat je er ook de benodigde tijd voor vrij maakt).
Hou je niet van te veel risico’s en beleg je voor de lange termijn? Dan is defensief beleggen iets voor jou. Ook als je graag een inkomen wilt opbouwen aan de hand van beleggen is een vorm van defensief beleggen een goede manier om dit doel te bewerkstelligen. Wil je graag voor het maximale gaan en ben je daarvoor bereid om ook hoge risico’s te lopen en veel tijd van je te investeren? Dan zou het goed kunnen zijn dat offensief beleggen weer beter bij jou past.
Om je een goed beeld te geven van wat de mogelijkheden zijn bij defensief en offensief beleggen lichten we hieronder een aantal bekende en succesvolle beleggers van beide beleggingsbenaderingen toe.
Bekende defensieve beleggers
Twee van de bekendste en succesvolste defensieve beleggers zijn Warren Buffett en Peter Lynch.
Warren Buffett: Warren Buffett is wereldwijd een van de meest bekende en succesvolste beleggers, mede dankzij zijn focus op waardebeleggen en voorkeur voor defensieve bedrijven met een sterke marktpositie en stabiel rendement.
Peter Lynch: Peter Lynch is een succesvolle fondsbeheerder en belegger, die bekend staat om zijn focus op investeringen in bedrijven die een stabiel rendement kunnen behalen, ongeacht de economische omstandigheden, en daarnaast een goede groei te wachten staan.
Meer weten? Lees de uitgebreide blog over defensief beleggen.
Bekende offensieve beleggers
Er zijn veel bekende offensieve beleggers, zo is Cathie Wood waarschijnlijk een van de bekendste.
Cathie Wood: Cathie Wood is een van de bekendste offensieve beleggers van dit moment. Ze is de oprichter en CEO van ARK Investment Management, een vermogensbeheerbedrijf dat zich richt op investeringen in innovatieve bedrijven. Ze staat bekend om haar uitgesproken en innovatieve beleggingsstrategieën, die zich richten op groeiaandelen en nieuwe ontwikkelingen zoals artificial intelligence, fintech, genomics, en blockchain.
George Soros: George Soros is een Hongaars-Amerikaanse investeerder en filantroop die bekend staat om zijn succesvolle investeringen in valuta en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Hij is oprichter van Soros Fund Management en staat bekend om zijn agressieve en innovatieve beleggingsstrategieën.
Hopelijk heb jij nu een goed beeld gekregen van de twee beleggingsbenaderingen en weet jij nu goed welke manier van beleggen het beste bij jou past!
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Comments