Beleggen als een Value Investor in een oververhitte markt is zo makkelijk nog niet...
Als ware Value Investor ben jij continu opzoek naar waarde in de financiële markt. Jij streeft ernaar om ondergewaardeerde bedrijven op de markt te ontdekken en deze ook te benutten, met waarschijnlijk als doel goede rendementen op lange termijn te behalen. Maar waar een bear-market voor ons als Value Investor het 'paradijs' is, zijn de tijden in een bull-market voor ons een heel stuk minder prettig. Prijzen bereiken nieuwe recordhoogtes en er heerst een (te) groot optimisme rondom de financiële markten. Hierdoor zijn er maar weinig bedrijven te vinden die daadwerkelijk ondergewaardeerd zijn en ook nog eens een goede waarde bevatten. En mochten we nu net de laatste jaren precies in deze bull-market zitten. In 2021 bereikten de AEX een nieuwe recordhoogte van meer dan 821, de S&P 500 bereikten rondom de jaarwisseling van 2021 naar 2022 een recordhoogte van dik 4.766 en dan hebben we het nog niet eens gehad over de recordhoogtes die de NASDAQ de afgelopen jaren heeft bereikt. We kunnen gerust zeggen dat we al vele jaren in een bull market zitten, met de laatste echte grote crisis in 2008, de welkbekende bankencrisis. Alleen rondom het begin van de corona pandemie zijn de koersen flink gezakt, maar ook weer zeer snel teruggebracht naar oude hoogtes. Trouwens een echte aanrader om de film 'The Big Short' te kijken, via deze film wordt een hoop duidelijk van deze bankencrisis en daar kun jij als belegger een hoop van leren! Als het goed is staat de film nog steeds op Netflix. Maar hoe moet je als Value Investor nou beleggen in deze overhitten markten, en is het voor ons als value belegger überhaupt wel mogelijk om waarde te vinden in een beleggingswereld waar 'sky-high' prijzen de norm lijken te zijn?
In dit artikel zullen we daar samen verder op ingaan en wordt het voor jou duidelijk hoe jij jezelf als Value Investor het beste kan profileren in een bull-market, lees snel verder!
"I constantly see people rise in life who are not the smartest, sometimes not even the most diligent, but they are learning machines. They go to bed every night a little wiser than they were when they got up and boy does that help, particularly when you have a long run ahead of you." - Charlie Munger
Inhoudsopgave
De uitdaging van oververhitte markten
I. Wat zijn oververhitte markten?
Oververhitte markten, ook wel bekend als 'bull-markten', zijn marktomstandigheden waarin de prijzen van activa, zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed, aanzienlijk hoger zijn dan hun intrinsieke waarde rechtvaardigt. Oftewel het betekent dat beleggers bereid zijn te betalen voor activa tegen prijzen die niet in verhouding staan tot de onderliggende financiële fundamentals, ze betalen meer dan de daadwerkelijke waarde van een bedrijf, pand of obligatie. Een oververhitte markt wordt dan ook vaak gekenmerkt door snelle prijsstijgingen, lage volatiliteit en een gevoel van euforie en optimisme onder beleggers.
Als je goed oplet zie je dat tijdens een bull-market ook steeds meer mensen in je (in)directe omgeving het ineen keer gaan hebben over aandelen of investeringen. In deze tijden komen er dan ook een stuk meer beleggers bij, je ziet bijvoorbeeld ook veel meer online reclames van brokers voorbijkomen. Allemaal omdat mensen het idee krijgen dat er veel geld te verdienen valt op de financiële markten, omdat de prijzen dus zo snel stijgen.
II. Waarom zijn prijzen 'sky-high'?
De prijzen op de beurs worden niet op de ene van de andere dag ineen keer heel hoog. Er zijn verschillende factoren die hierbij aan bijdragen; de belangrijkste redenen voor een bull-market zijn:
Sterke economische groei: Een goede economische groei kan investeerders optimistisch maken over de vooruitzichten van de verschillende bedrijven, wat leidt tot hogere waarderingen van aandelen omdat het groeipotentieel hoger wordt geacht. Hierdoor zijn beleggers ook bereid om hogere prijzen te betalen.
Lage rentetarieven: Wanneer centrale banken de rentetarieven verlagen om de economische groei te stimuleren, zet dit beleggers vaak aan tot het zoeken naar rendement buiten de traditionele spaarrekeningen om, waardoor de vraag naar investeringen met hogere rendementen, zoals aandelen en vastgoed, hoger wordt.
FOMO (Fear of Missing Out): Emoties zijn een van de grootste boosdoeners voor beleggers. Beleggers die hun emoties niet kunnen beheersen tonen vaak een soort van angst om de opwaartse beweging van de markt te missen, ze willen ook mee kunnen verdienen met de winsten die nu gemaakt worden. Hierdoor gaan meer mensen beleggen, wat ervoor zorgt dat de vraag naar activa meer wordt en dit de prijzen weer hoger maakt. Mensen die beleggen op basis van hun emoties zijn alleen gedoemd om te falen, ze kopen namelijk vaak hun aandelen of andere activa wanneer de prijzen het hoogst zijn (de euforie overheerst dan) en verkopen het wanneer het allemaal slecht gaat en wanneer we in een bear-market zitten (het pessimisme overheerst dan). Echte slimme beleggers doen dit juist andersom.
Speculatie: In een oververhitte markt kunnen speculanten (korte termijn beleggers) proberen snel winst te maken door te profiteren van prijsstijgingen, zelfs zonder aandacht te besteden aan de fundamentele waarde van de activa. De financiële markt wordt hierdoor meer gokken in plaats van daadwerkelijk investeren.
"People tend to forget about the importance of the price they pay as the experience of a bull market just sort of dulls the senses generally." - Charlie Munger
III. De psychologie van beleggen in een bull-market
Beleggen in een bull-markt klinkt vaak heel aantrekkelijk, maar niks is minder waar. Ingeval zolang je het doet zoals 80% van de beleggers het doet, beleggen op basis van je emoties. Hieronder bespreek ik een aantal emoties die veel beleggers tonen tijdens een bull-market, emoties die jij juist als value belegger moet zien te vermijden:
Overmoed: In een stijgende markt kan overmoed ontstaan, waarbij beleggers hun eigen kennis overschatten en te veel risico gaan nemen. Beleggers krijgen door de stijgende winsten ineen keer meer zelfvertrouwen en gaan hierdoor minder secuur te werk.
Gebrek aan angst: Wanneer de markten voortdurend stijgen, verdwijnt vaak het gezonde gevoel van angst dat beleggers normaal gesproken helpt om risico's te beoordelen en beslissingen te nemen op basis van harde feiten en cijfers.
Kuddegedrag: Beleggers hebben de neiging om de menigte te volgen en te investeren waar anderen in investeren. Mensen zien de winsten van andere en willen dat ook en gaan daardoor hetzelfde doen. Hierdoor houden ze geen rekening meer met de fundamentele aspecten en zodra de markt omslaat weten ze niet of ze de activa moeten behouden of verkopen (ze hebben namelijk zelf geen onderzoek gedaan).
Deze 3 zaken zorgen ervoor dat je als belegger je keuzes niet meer gebaseerd hebt op daadwerkelijk onderzoek en harde feiten en cijfers. Hierdoor is de kans op verliezen een stuk groter. Daarnaast zijn de prijzen in een bull-market ook nog eens aardig hoog, wat de kans op verliezen allemaal groter maakt.
Het begrijpen van deze psychologische aspecten is enorm belangrijk voor jou als belegger als je succesvol wilt gaan beleggen. Je moet namelijk altijd bewust zijn van je emoties, elke beleggingsbeslissing die je maakt moet je kunnen onderbouwen op basis van je eigen onderzoek. Als je meegaat met je eigen emoties en de emoties van de markt, zul je het uiteindelijk erg moeilijk krijgen om nog goede rendementen te maken op de financiële markten. Zoals Warren Buffett al zei:
“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.” - Warren Buffett
Maar hoe kun je dan het beste omgaan met deze uitdagingen van de zogenoemde bull-markten?
Het mentale aspect van beleggen in oververhitte markten
In eerste instantie is het belangrijk om het mentale gedeelte van beleggen goed te begrijpen. Zoals ik al eerder benoemde belegt een groot gedeelte van de beleggers op basis van zijn emoties, dit is dan ook de grootste fout die gemaakt wordt op de financiële markten. Topbeleggers als Warren Buffett en Charlie Munger noemen het psychologische gedeelte niet voor niks een van de belangrijkste aspecten om succesvol te kunnen beleggen.
Het volgende stuk kan wat vager worden omdat het veel over de mentaliteit en psychologie van ons als mens gaat, maar dit is bij beleggen echt van groot belang. Beheers je deze punten goed, dan sta je al 3-0 voor.
Om goed te kunnen beleggen in bull-markets moet jij je eigen emoties onder controleren kunnen houden, je moet niet meegaan met de emoties die ik hierboven met jou heb besproken. Bij Value Investing is het belangrijk dat je altijd, of het nou een bear- of bull-market is, je beleggingsbeslissingen maakt op basis van harde feiten en cijfers vanuit je eigen onderzoek. Maar het is niet makkelijk om deze emoties als t ware uit te schakelen. Hoe kun je nou het beste omgaan met deze emoties?
"The great investors are always very careful. They think things through. They take their time. They're calm. They're not in a hurry. They don't get excited. They just go after the facts, and they figure out the value. And that's what we try to do." - Charlie Munger
I. Emotionele intelligentie en zelfbeheersing
In eerste instantie heb je emotionele intelligentie en zelfbeheersing nodig. Deze 2 aspecten zijn cruciale eigenschappen als jij als (value) belegger succesvol wilt worden. Deze 2 eigenschappen zijn niet alleen nodig in bull-markets, maar ook in bear-markets.
“Emotional intelligence is the ability to sense, understand, and effectively apply the power and acumen of emotions as a source of human energy, information, connection, and influence.” - Robert K. Cooper. Ph.D.
Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te herkennen, begrijpen en beheersen. In een bull-markt kunnen emoties zoals euforie en overmoed veelvoudig voorkomen, wat onder beleggers vaak leidt tot verkeerde en zelfs een beetje roekeloze keuzes. Beleggers met een hoge emotionele intelligentie kunnen deze emoties beter herkennen en voorkomen dat ze hun besluitvorming beïnvloeden. Hierdoor ben jij als belegger beter instaat om je emoties 'uit te zetten' en daardoor instaat om betere beslissingen te maken op basis van feiten. Tip hierbij is dus om ervoor te zorgen dat je jouw emotionele intelligentie altijd blijft ontwikkelen, dit helpt je niet alleen verder met beleggen, maar ook in de rest van je leven is een hoge emotionele intelligentie erg prettig.
Zelfbeheersing is daarnaast het vermogen om impulsen en emoties te weerstaan. Dit is ook van belang bij beleggen en wordt in combinatie met een hoge emotionele intelligentie een echt pluspunt voor jou als belegger. In een bull-market waar iedereen lijkt te profiteren, kan het verleidelijk zijn om mee te gaan met de menigte en te investeren zonder daar goed over na te denken. Beleggers met zelfbeheersing kunnen juist vasthouden aan hun lange termijn strategieën en laten zich niet laten meeslepen met deze emoties.
Tip: lees het boek 'Emotionele intelligentie - emoties als sleutel tot succes' van Daniel Goleman om meer te leren rondom deze onderwerpen.
"What really matters for success, character, happiness and life long achievements is a definite set of emotional skills – your EQ — not just purely cognitive abilities that are measured by conventional IQ tests.” - Daniel Goleman
II. Het omgaan met FOMO (Fear of Missing Out)
Als tweede is het belangrijk om te kunnen omgaan met FOMO. FOMO, ook wel Fear of Missing Out genoemd, is stiekem een zeer krachtige emotie die vaak komt kijken in oververhitte markten, in bear-markets daarentegen is het door het vele pessimisme bijna niet aanwezig. Bij bull-markets voelen beleggers de druk om deel te nemen aan de opwaartse trend, zelfs als ze twijfels hebben. Ze zijn bang om winsten mis te lopen waardoor ze toch maar instappen. Dit leidt echter vaker naar een verlies dan een goed rendement. Hieronder bespreek ik een aantal belangrijke tips die je helpen om beter om te gaan met FOMO:
Blijf bij je plan: Herinner jezelf er altijd aan dat, als het goed is;), jouw beleggingsstrategie gebaseerd is op fundamentele principes en doelen. Waardoor jij altijd bij je plan kan blijven, jij weet namelijk dat jij op de goede weg bezig bent.
Doe jouw eigen onderzoek: Vertrouw nooit alleen op tips of advies van anderen. Zorg ervoor dat je altijd jouw eigen keuzes maakt op basis van jouw eigen onderzoek. Zo weet jij altijd waarom jij ergens in geïnvesteerd hebt en weet jij ook hoe jij moet handelen in zowel een bear- als bull-market.
Onderbouw je beleggingskeuzes voor jezelf: Als je overweegt om ergens in te investeren is het slim om jezelf altijd af te vragen of je deze investering doet op basis van je emoties (FOMO/angst/optimisme etc.) of harde feiten en cijfers. Door voor elke beslissing die jij maakt jezelf te vragen: oke, welke cijfers en feiten vanuit mijn eigen onderzoek onderbouwen mijn keuze? Voorkom je dat je keuzes maakt op basis van FOMO of andere emoties.
III. Het belang van lange termijn denken
Als laatste is binnen het mentale aspect bij (value) beleggen belangrijk om je altijd op de lange termijn te richten. In een oververhitte markt hebben beleggers vaker de neiging om zich te richten op de korte termijn winsten en snel rendement. Dit brengt echter veel risico met zich mee, mede omdat deze keuzes vaak niet zijn gemaakt op basis van onderzoek maar meer op basis van goed geluk. Daarnaast laat de markt zien op de korte termijn een stuk volatieler te zijn dan op de lange termijn. Op de lange termijn heb je op de financiële markten gewoon een stuk grotere kans om positieve en goede rendementen te halen. Hieronder staan nog een aantal punten die het belang van lange termijn denken benadrukken, zeker in een bull-market:
Stabiliteit over de lange termijn: Lange termijn investeringen zijn vaak beter instaat om de schommelingen op de beurs op de korte termijn te weerstaan. Door voor een lange tijd jouw investeringen vast te houden, kunt je gaan profiteren van de kracht van samengestelde groei (ook wel compound interest genoemd).
"Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it." - Albert Einstein
Het vermijden van impulsieve beslissingen: Lange termijn denken zorgt ervoor dat je minder snel impulsieve beleggingsbeslissingen neemt die gebaseerd zijn op de volatiliteit van de markt op de korte termijn.
Focus op fundamentele waarde: Lange termijn denken moedigt beleggers aan om zich te concentreren op de fundamentele waarde van activa, wat de kern is van waardebeleggen.
In bull-markets het gemakkelijk om afgeleid te raken door de hype en de opwinding. Het bewust zijn van je emoties, een goede emotionele intelligentie en zelfbeheersing en een lange termijn gedachte moeten ervoor zorgen dat je jezelf kunt vasthouden aan jouw beleggingsplan en daardoor niet vatbaar bent voor de omstandigheden die een bull-market met zich meebrengt.
Je manier van beleggen aanpassen
Naast dat je als value belegger dus rekening moet houden met je mindset in een bull-market, zijn er ook een aantal praktische zaken die jou kunnen helpen om beter te beleggen als een Value Investor in deze markt.
I. Meer research
In een oververhitte markt wordt het voor ons als Value Investor nog belangrijker om de nadruk te leggen op kwaliteit. Ook in een bull-market is het mogelijk om te investeren in kwalitatieve bedrijven, die ook een goede prijs/waarde verhouding hebben. Het vergt echter wel een stuk meer onderzoek werk dan in een bear-market, dit komt omdat de meeste bedrijven in een bull-market gewoonweg te hoog geprijsd zijn voor ons als Value Investors. De bedrijven kunnen dan wel kwalitatief erg goed zijn, maar als de prijs te hoog is ga je er niet in investeren. Je wilt immers alleen investeren in waardevolle bedrijven die ondergewaardeerd zijn.
Als je een bedrijf aan het onderzoeken bent tijdens een bull-market en je ziet dat het bedrijf erg veel waarde bevat, maar dat de prijs nog aan de hoge kant ligt betekent dit niet dat je nooit in het bedrijf kunt investeren. Zet het bedrijf in zo'n geval op je watchlist. Als de prijzen op de markt zakken, kun je je watchlist erbij pakken en nog een keer beoordelen of het bedrijf inderdaad de investering waard is.
In een bull-market zijn er dus wel genoeg kwalitatieve bedrijven, alleen zijn 90% van deze bedrijven overgewaardeerd. Hierdoor vergt het meer onderzoek en tijd totdat je een kwalitatief bedrijf tegenkomt die ook nog eens ondergewaardeerd is en dus jouw investering waard is.
“All intelligent investing is value investing — acquiring more that you are paying for. You must value the business in order to value the stock.” - Martin Whitman
II. Diversificatie heroverwegen
Diversificatie is erg belangrijk bij beleggen. Zo geeft Benjamin Graham aan dat je naast het investeren in aandelen, ook moet investeren in andere activa zoals REIT's of obligaties. Ook binnen deze verschillende effecten is het slim om te spreiden, zo geeft Benjamin aan dat je in minimaal 10 en maximaal 30 aandelen zou moeten beleggen.
En zoals net al gezegd is, is het tijdens een bull-market moeilijker om goede investeringen in bedrijven te vinden. Hierdoor kan het interessant zijn om je portfolio indeling (tijdelijk) te veranderen. In plaats van dat je bijvoorbeeld normaal gesproken het grootste gedeelte van je te investeren geld investeert in aandelen, zou je nu kunnen overwegen om het geld te investeren in REIT's en/of obligaties. Hier liggen eventueel meer kansen in een bull-market en zo blijf je jouw portfolio opbouwen, zonder dat je te veel gaat betalen voor bedrijven. Als de prijzen dan weer zakken, kun je het weer omdraaien.
III. Geduldige portefeuilleopbouw
Het is belangrijk om tijdens een bull-market geduldig te blijven. Blijf bij je strategie en weet dat als jij geduldig en zorgvuldig te werk gaat, jij straks mooie rendementen kan gaan halen. Waarom geduld belangrijk is?
Je moet wachten op de juiste prijs: Laat niet toe dat FOMO (Fear of Missing Out) je 'dwingt' om te kopen tegen prijzen die niet overeenkomen met de intrinsieke waarde. Wacht geduldig tot de markt betere instappunten biedt.
Value Investing vraagt om een lange termijn focus: Herinner jezelf eraan dat waardebeleggen draait om lange termijn denken en dat je op de lange termijn gebruik kunt gaan maken van het compound interest. De beste investeringen hebben de tijd nodig om hun waarde (rendementen) te laten zien.
Voorbeeld: Hoe Warren Buffett handelde tijdens de dotcom-zeepbel, de bull- market van eind jaren 90
In de late jaren 1990, tijdens de welbekende dotcom-zeepbel, toonde Warren Buffett opnieuw zijn kwaliteiten in het omgaan met oververhitte markten. Terwijl veel beleggers zich haastten om te investeren in internet gerelateerde bedrijven met hoge waarderingen maar weinig goede fundamenten, hield Buffett vast aan zijn principes van waardebeleggen.
Rationele beoordeling: Buffett bleef kritisch en rationeel in zijn beoordeling van dotcom-aandelen. Hij begreep dat sommige van deze bedrijven geen goed bedrijfsmodel hadden en overgewaardeerd waren.
Geduldig: In plaats van de hype te volgen, wachtte Buffett geduldig op betere kansen. Hij bewaarde zijn cash en wachtte tot de markt zich corrigeerde voordat hij investeerde in aandelen die hij als ondergewaardeerd beschouwde.
Focus op fundamentele waarde: Buffett bleef gefocust op de fundamentele waarde van bedrijven, zelfs in een markt die werd gedomineerd door speculatie en de korte termijn winsten. Hij investeerde, ook in deze bull-market, alleen in bedrijven met sterke financiële fundamenten, een goed bedrijfsmodel en een top management.
Het resultaat van Buffett's aanpak was dat Berkshire Hathaway, zijn investeringsmaatschappij, relatief ongeschonden uit de dotcom-zeepbel kwam en uiteindelijk juist profiteerde van de correctie die volgde.
"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price." - Warren Buffett
Conclusie: opsomming van hoe jij moet beleggen in een bull-market
Dus hoe kun je het beste beleggen als Value Investor in een markt waar de prijzen 'sky high' zijn?
I. Door je emoties onder controle te houden en niet mee te gaan met de euforie op de financiële markten
II. Genoeg research te blijven doen om de verborgen 'juweeltjes', zelfs in sky-high markten, te blijven vinden.
III. Je beleggingsbeslissingen alleen te maken op basis van je eigen onderzoek en niet op basis van je emoties
IIII. Het behouden van je discipline en geduld
Als het goed is weet jij nu beter hoe je moet handelen in een bull-market als ware Value Investor!
Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en tips? Volg me dan op twitter:
Let op: beleggen kost geld, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Comentários