top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

Investeren als Beginner | In 5 Stappen naar een Duidelijk en Winstgevend Beleggingsportfolio

Bijgewerkt op: 12 mei 2023


Als je wilt beginnen met investeren is het belangrijk om een aantal stappen goed door te lopen voordat jij jouw eerste investering doet. Zo moet jij een plan maken, maar is het ook belangrijk om te weten bij welke broker jij je investeringen wilt doen.



In deze blog zal ik jou laten zien welke stappen jij moet zetten om een goed winstgevend beleggingsportfolio te krijgen. Lees snel verder.


Inhoudsopgave


Stap 1: Meld je aan bij een broker

Voordat jij kunt beginnen met beleggen moet jij je aanmelden bij een broker.

Een broker is een (online) tussenpersoon/bedrijf die ervoor zorgt dat de particuliere belegger (dat ben jij straks!) makkelijker kan handelen in verschillende soorten effecten.


Een broker geeft jou dus toegang tot de beurzen en aandelen om zo hier in te kunnen investeren. Elke broker vraagt hiervoor een vergoeding en het is daarom dus slim om goed onderzoek te doen bij welke broker jij je wilt aanmelden. Je wilt immers je kosten zo laag mogelijk houden en ook een betrouwbare broker hebben.


Zelf beleg ik op het moment bij DEGIRO en BUX Zero. Ik ben over beide brokers zeer positief. Ik beleg in principe mijn geld over 2 brokers zodat ik wat meer zekerheid heb over mijn geld. Daarnaast kan ik dan ook kijken bij welke broker de investering het goedkoopste is. Naar mijn mening zijn dit de 2e beste en veiligste brokers op het moment.


Stap 2: Kies wat voor belegger jij wilt zijn

Zodra jij een broker hebt uitgekozen is het belangrijk om te gaan kijken wat voor belegger jij wilt zijn. In principe kun je onderscheid maken tussen 2 beleggers, namelijk de ondernemende (offensieve) belegger en de defensieve belegger.


De defensieve belegger is een belegger die niet te veel risico met zijn investeringen wilt lopen en daarnaast ook niet al te veel tijd kwijt wilt zijn met zijn beleggingen. Daarnaast wil de defensieve belegger graag een passief inkomen opbouwen door middel van dividend. Hierbij probeert de defensieve belegger een rendement van 7 tot 10% per jaar te behalen. Zelf investeer ik ook als de defensieve belegger.


De ondernemende belegger is een belegger die bereid is om meer risico te lopen en meer tijd te steken in zijn investeringen dan de defensieve belegger. De ondernemende belegger richt zich daarbij vooral op koerswinsten. Hierbij hoopt de ondernemende belegger een beter rendement te behalen dan de defensieve belegger. Wel is ondernemend beleggen een stuk risicovoller en ook een heel stuk lastiger.


Het is bij de keuze tussen een van deze 2 beleggingsvormen van belang dat jij ook echt een van deze 2 kiest en niet beide een beetje gaat doen.


Stap 3: Maak een plan en maak jouw eerste investering

Als het voor jou eenmaal duidelijk is wat voor belegger jij wilt zijn is het van belang om een plan te gaan maken. Dit plan bevat de effecten (aandelen, obligaties, REIT's etc.) waarin jij wilt gaan beleggen, wat jouw beleggingshorizon is (beleg wel altijd voor de lange termijn) en ook hoe de verdeling van jouw beleggingsportfolio er ongeveer gaat uitzien (wil jij bijvoorbeeld vooral in aandelen beleggen of juist meer in obligaties?).


Zorg ervoor dat jij je altijd, hoe slecht of goed het ook op de markt gaat, aan jouw plan houdt. Je mag het plan best bijstellen, maar doe dit na goed onderzoek.


Om een voorbeeld te geven van een plan voor de defensieve belegger zal ik in het kort uitleggen wat ik zelf voor plan hanteer. Ik richt me dus vooral op defensief (waarde)beleggen (lees hier wat waardebeleggen precies inhoudt). Hierbij richt ik me op de effecten; aandelen, obligaties en REIT’s. Hierbij hanteer ik een verdeling van ongeveer 20% in REIT’s, 20% in obligaties en 60% in aandelen. Met mijn beleggingen wil ik een passief inkomen opbouwen en daarom zorg ik ervoor dat ik met name investeer in effecten die dividend of rente uitbetalen.


De ondernemende belegger richt zich juist vooral op groeiaandelen. Een voorbeeld van een groeiaandeel is bijvoorbeeld Tesla, maar ook Netflix of Nvidia zijn mooie voorbeelden van groeiaandelen.


Als jij het plan hebt opgesteld ben je klaar om te beginnen met investeren. Hierbij is het belangrijk om altijd goed onderzoek te doen voordat jij een investering doet.


Stap 4: Blijf oefenen en leer van je fouten

Als jij eenmaal begonnen bent met investeren zul je zien dat je in het begin nog fouten gaat maken. Dit is helemaal niet erg, hier leer je namelijk alleen maar van. Ik heb in het begin ook fouten gemaakt, maar ik heb er voor gezorgd dat ik van deze fouten veel geleerd heb.


Zeker als ondernemende belegger zul je in het begin fouten maken, maar zorg ervoor dat je blijft oefenen en dan zul je zien dat het uiteindelijk alleen maar beter gaat.


Stap 5: Zorg voor zoveel mogelijk kennis

De laatste stap is misschien nog wel de allerbelangrijkste. Blijf namelijk altijd(!) leren. Kijk maar naar de beste investeerder aller tijden, Warren Buffett, hij leest nog altijd 5 tot 6 uur per dag en leert nog steeds door, ook op 91e-jarige leeftijd. Als je goed wil beleggen is het nou eenmaal belangrijk om over voldoende kennis te beschikken en deze kennis krijg je door veel te lezen, te oefenen en te leren.


Een tip is om het boek ‘de Intelligente Belegger’ van Benjamin Graham (de leermeester van Warren Buffett) te lezen. Zelf heb ik dit boek ook gelezen en ik vind het echt veruit een van de beste boeken over beleggen en ik ben niet de enige;). Ook Warren Buffet zegt dat hij dit het beste boek ooit geschreven over beleggen vindt.

Het boek zorgt er niet alleen voor dat jij weet hoe je moet beleggen, maar zorgt er ook voor dat jij de juiste mindset krijg die jij als belegger moet hebben. Ik zal hieronder een link neerzetten waarbij je het boek kunt kopen.









Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page