top of page
Foto van schrijverMeerVermogensGroei

Investeren in aandelen | Hoe werkt dat?

Bijgewerkt op: 1 jun 2022


Als we het hebben over investeren in aandelen, dan denken we al snel dat dit alleen voor de rijkere mensen is, maar niks is minder waar. Want ook jij kan investeren in aandelen!


Je moet alleen wel weten waar je moet beginnen. In deze blog vertel ik jou hoe jij kan gaan beginnen met het investeren in aandelen.


Inhoudsopgave


Tip: Zou je graag wat meer informatie willen over de betekenis van aandelen of weet je nog niet zo goed wat aandelen precies inhouden? Lees dan eerst de blog 'Wat zijn aandelen?'.


Het kopen van aandelen


Als jij weet wat aandelen precies zijn is het van belang om te weten hoe jij aandelen kunt kopen. Hiervoor is het belangrijk om 2 onderwerpen te bespreken, namelijk de beurs en de broker. Om een aandeel te kunnen kopen heb je namelijk zowel de beurs als een broker nodig. In eerste instantie wil ik het gaan hebben over de beurs.

De beurs


Een beurs is een openbare plek waar effecten worden verhandeld. Onder effecten vallen dus onder andere aandelen, maar ook bijvoorbeeld obligaties. Je hebt dus een beurs nodig om een aandeel te kunnen kopen en ook om een aandeel te kunnen verkopen.


Elk land heeft 1 of meerdere beurzen, zo heeft Nederland de beurs Euronext Amsterdam (EAM) en Amerika heeft bijvoorbeeld New York Stock Exchange (NYSE) en National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ). In Amerika zijn dit de 2 grootste beurzen.


Elk bedrijf kiest zelf op welke beurs zij hun aandelen willen verkopen. Welke beurs jij gebruikt is dus afhankelijk van de keuze in welke aandelen jij wilt investeren.

Maar hoe krijg jij toegang tot deze beurzen?


De broker


Om toegang te krijgen tot deze beurzen heb jij een broker nodig. Een broker is een (online) tussenpersoon/bedrijf die ervoor zorgt dat de particuliere belegger (dat ben jij straks!) makkelijker kan handelen in verschillende soorten effecten.


Een broker geeft jou dus toegang tot de beurzen en aandelen om zo hier in te kunnen investeren. Elke broker vraagt hiervoor een vergoeding en het is dus slim om goed onderzoek te doen bij welke broker jij je wilt aanmelden.


Je wilt immers je kosten zo laag mogelijk houden en ook een betrouwbare broker hebben. Om jou een handje te helpen in de keuze naar een broker, heb ik hier een overzicht gemaakt van de verschillende brokers die in mijn ogen het beste zijn.










De beleggingsstrategie


Nu jij weet hoe je effecten moet kopen, is het van belang om een strategie vast te stellen.


Als je begint met beleggen moet je weten waarom je het doet (een doel) en hoe je dit doel wilt gaan behalen (welke aandelen moet ik voor dit doel aankopen?) en hiervoor is een strategie nodig.


Er zijn talloze strategieën voor beleggen, van 'laag kopen en hoog verkopen' tot 'buy-and-hold'. Zelf ben ik een defensieve (waarde)belegger en maak ik vooral gebruik van de strategie 'buy-and-hold' en reken ik daarmee op een rendement van 7% tot 10% (mijn doel).


Hieronder ligt ik de 2 verschillende beleggers toe. Het is van belang om een keuze te maken tussen een van deze 2 beleggers en de strategie die daar bij hoort lang vast te houden. Zo kan jij namelijk het beste rendement halen uit jouw investeringen!


De defensieve belegger


In eerste instantie hebben we de defensieve belegger. De defensieve belegger is een belegger die zo min mogelijk risico wil lopen en daarmee een gemiddeld rendement wilt behalen om zo zijn vermogen te laten groeien.


Deze belegger probeert zijn vermogen te laten groeien door te investeren in bedrijven die een goede financiële status hebben en al zeer lang mee draaien in de top van de betreffende sector.


Met een goede financiële status wordt bedoeld dat het bedrijf niet te veel schulden heeft, voldoende activa bezit en een lange reeks (zeg minimaal 10 jaar) aan dividend heeft betaald.


Daarnaast moet het bedrijf behoren tot de grootste 30% van zijn sector. Zoals bijvoorbeeld Coca-Cola, maar denk ook aan 3M.


Als laatste is het van belang om rekening te houden met de prijs van het aandeel, je wilt er natuurlijk niet te veel voor betalen. Neem daarvoor de regel dat je niet meer dan 20x de winst per aandeel betaald. (De winst per aandeel is terug te vinden in de financiële rapporten van het bedrijf, vaak onder EPS, wat staat voor earnings per share.)


Naast aandelen houdt deze belegger zich ook bezig met obligaties met een zeer laag risico (zoals overheidsobligaties), ETF's en indexfondsen.


De ondernemende belegger


Naast de defensieve belegger heb je ook de ondernemende belegger. De ondernemende belegger is een belegger die bereid is om met meer risico zijn geld te investeren in effecten.


Deze belegger rekent dan ook op een hoger rendement dan de defensieve

belegger. Een strategie van de ondernemende belegger zou bijvoorbeeld 'laag kopen en hoog verkopen' kunnen zijn. Voor de ondernemende belegger is het wel van belang dat hij of zij beschikt over voldoende kennis, het is immers een stuk moeilijkere strategie dan die van de defensieve belegger.


Neem bijvoorbeeld de strategie 'laag verkopen, hoog verkopen'. Hoe weet je nou wanneer de markt hoog is en wanneer die laag is? Wanneer moet ik nou verkopen? Om hier de antwoorden op te krijgen, heb je veel kennis nodig van effecten en de markt.


Als jij wilt beginnen met investeren als de ondernemende belegger, raad ik je dan ook aan om het boek + pakket 'In 10 stappen succesvol beleggen' van Harm van Wijk aan te kopen.


Dit pakket ligt in 10 stappen uit hoe jij succesvol kan beleggen en geeft jouw daarmee de kennis die jij nodig hebt om een ondernemende belegger te worden.

Normaal betaal je 434,33 euro, maar nu krijg je 90% korting en betaal je nog maar 47 euro! Het is dus maar een kleine investering die ervoor zorgt dat jij succesvol kan gaan beleggen! Klik hier om het aan te schaffen.



Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page