Investeren in vastgoed is een goede manier om meer diversificatie te krijgen in jouw beleggingsportfolio, maar hoe kan je nou investeren in vastgoed zonder dat jij meteen hele panden moet kopen?
Investeren in vastgoed met weinig geld doe je door te investeren in Real Estate Investment Trusts, ook wel REIT's genoemd. REIT's zijn bedrijven die inkomsten genereren door in het bezit te zijn van onroerend goed (vastgoed). Deze inkomsten komen voort uit de verhuur van dit onroerend goed. Aandeelhouders van REIT's krijgen de inkomsten die voortvloeien uit het verhuur van deze panden uitbetaald via dividend.
Hieronder gaan we verder in op de voor- en nadelen van Real Estate Investment Trusts (REIT's).
Inhoudsopgave
Voordelen
Zoals hierboven al toegelicht is zijn REIT's bedrijven die vastgoed in het bezit hebben en dit vastgoed ook verhuren. REIT's verkopen panden bijna nooit door. De soort panden die REIT's bezitten kan per REIT verschillen. Zo kunnen het hotels zijn, maar ook kantoorgebouwen of huizen. Elke REIT heeft dus zijn eigen samenstelling van panden.
Lage instapdrempel en makkelijk verhandelbaar
Een van de grootste voordelen van REIT's is dat het een hele lage instampdrempel heeft. Zo kun je al in REIT's investeren vanaf een aantal tientjes. Dit is bij vastgoed normaal gesproken niet het geval, daar heb je al snel duizenden euro's nodig.
Daarnaast zijn REIT's zeer makkelijk verhandelbaar. Doordat bijna alle REIT's verhandeld worden op de beurs zijn REIT's zeer makkelijk te kopen en verkopen. Terwijl vastgoed normaal gesproken een stuk moeilijker te kopen en verkopen is.
Regels
Voordat een REIT verhandeld mag worden moet het aan een aantal regels voldoen. Zo moeten REIT's minimaal 90% van hun belastbaar inkomen uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit is voor beleggers die beleggen in REIT's erg fijn, omdat zij zo bijna altijd zeker zijn van inkomsten.
Daarnaast moet het grootste gedeelte van het vermogen van REIT's gebruikt worden voor beleggingen in onroerend goed, dit is vaak rond de 75%. Dit geldt ook voor de inkomsten van REIT's, minimaal 75% van de inkomsten moet voortkomen uit de verhuur van onroerend goed.
Deze regels zijn een groot voordeel voor beleggers. Deze regels zorgen namelijk voor een stuk minder risico's. Je weet immers dat jij altijd 90% van de inkomsten uit 't verhuur van het onroerend goed krijgt en dat daarnaast minimaal 75% van het vermogen gebruikt wordt om weer nieuwe inkomsten te genereren. Hierdoor loop jij als belegger dus minder risico dat REIT's geen dividend kunnen uitbetalen.
Stabiliteit
Een groot voordeel van vastgoed is de stabiliteit, dit geldt ook voor REIT's. Onroerend goed wordt namelijk altijd gebruikt en zorgt daarmee altijd voor inkomsten, mensen hebben nou eenmaal vastgoed nodig. Hooguit in apartere marktomstandigheden kan het zijn dat het verhuur van onroerend goed tegenvalt.
Daarnaast is de beurskoers van REIT's in vergelijking met normaal vastgoed wel erg volatiel. De koers is op de korte termijn te vergelijken met aandelen en kan hierbij elke dag omhoog en omlaag gaan, maar op de lange termijn is de koers van REIT's hetzelfde als vastgoed. Houdt REIT's dan ook aan voor het lange termijn.
Rendement
Het rendement van REIT's bestaat, net zoals bij veel aandelen, uit 2 delen. Namelijk het koersrendement en het dividendrendement.
Koersrendement
Het koersrendement is, zoals benoemd, op de lange termijn erg stabiel. Dit komt doordat onroerend goed elk jaar redelijk gelijk in waarde toeneemt.
Hoe meer het onroerend goed in waarde toeneemt, hoe meer waarde de REIT heeft en hoe hoger de prijs van de koers van de REIT kan zijn. Hierbij moet uiteraard wel rekening gehouden worden met het sentiment van de markt. De markt zorgt er vaak voor dat op de korte termijn de koersen meer volatiel zijn, maar zolang je REIT's voor de lange termijn aanhoudt zul je zien dat je jaarlijks een goed gemiddeld koersrendement ontvangt.
Dividendrendement
Naast het koersrendement heb je bij REIT's ook het dividendrendement. Het grootste voordeel aan REIT's is dit dividend. Doordat REIT's minimaal 90% van hun inkomsten uit onroerend goed moeten uitkeren in dividend, zorgt dit ervoor dat het dividendrendement van REIT's vrij hoog is. Dit rendement zit dan ook al snel op 4% of meer. Vergelijk je dit bijvoorbeeld met de S&P 500 dan zie je dat daar het gemiddelde dividendrendement maar 1,8% is, een groot verschil.
Door te investeren in REIT's kun je door het lucratieve dividend op het lange termijn dus een mooi extra (passief) inkomen opbouwen.
Diversificatie
Diversificatie is een belangrijk onderdeel in jouw beleggingsportfolio, zo moet je niet alleen maar aandelen, obligaties of vastgoed kopen. Je moet in al deze effecten investeren en ze goed verdelen om zo een zo goed mogelijk gespreid portfolio te krijgen. Het investeren in REIT's kan hierbij goed helpen.
In eerdere blogs heb ik aangegeven dat het goed is om de verhouding tussen aandelen en obligaties tussen de 25% en 75% te houden. Als je daarnaast ook in REIT's wilt investeren kan het slim zijn om een andere verhouding aan te houden, zelf hou ik aan om ongeveer 20% in REIT's te investeren, 20% in obligaties en 60% in losse aandelen.
Nadelen
Naast de vele voordelen zijn er ook nog een aantal nadelen aan REIT's. Deze worden hieronder besproken.
Risico's
Er zijn altijd risico's als jij ergens in gaat beleggen, ook bij REIT's. Zo kun je je geld bij REIT's, net zoals bij aandelen, volledig verliezen. De kans dit gebeurt ligt echter wel lager dan bij aandelen.
Kosten
Als laatste zijn er ook nog de kosten. REIT's brengen managementfees met zich mee, dit zijn kosten die je betaald aan de beheerders van de REIT's. Deze kosten zijn niet veel, vaak rond de 1%, maar zijn wel belangrijk om niet te vergeten. Deze kosten worden vaak al meegenomen in de koers van de REIT.
REIT's kunnen dus een goede belegging zijn voor jouw beleggingsportfolio, zeker als je met je beleggingen een extra inkomen wilt opbouwen.
Wil je graag gaan beleggen in REIT's? Bij BUX Zero heb je een groot aanbood aan REIT's en kun je er ook zonder al te veel kosten in beleggen.
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Comments