Obligaties zijn effecten die niet te missen zijn in het beleggingsportfolio van de (waarde)belegger. Maar toch worden obligaties vaak ‘vergeten’ in het beleggingsportfolio. Zo beleggen de meeste wel in aandelen, maar zijn we niet bewust dat obligaties net zo belangrijk kunnen zijn.
Obligaties zijn namelijk de defensieve kant van jouw beleggingen. Waar aandelen namelijk zeer volatiel zijn, zijn obligaties dat een stuk minder.
Inhoudsopgave
Wat zijn obligaties?
Obligaties zijn in principe een leenbewijs. Als jij namelijk investeert in een obligatie dan leen jij jouw geld uit aan een bedrijf of overheid. Over dit uitgeleende bedrag krijg jij een bepaald rentepercentage, dit is jouw winst. Ook wel rendement genoemd. Obligaties kunnen worden uitgegeven door bedrijven en door overheden. Wil je graag nog wat meer weten over de betekenis van obligaties? Bekijk dan is de blog ‘Wat is een obligatie?’.
Staatsobligaties vs bedrijfsobligaties
Er zijn 2 verschillende obligaties, namelijk de obligaties die worden uitgegeven door overheden en obligaties die worden uitgegeven door bedrijven. De staatsobligaties zijn de obligaties met het minste risico. De staat geeft namelijk de garantie van terugbetaling en rentebetaling.
Bij bedrijven ligt dit anders. Als jij investeert in obligaties van bedrijven ben jij, net zoals bij aandelen, afhankelijk van het ‘in leven blijven’ van het bedrijf. Oftewel als het bedrijf failliet gaat ben jij jouw geld kwijt. Dit maakt investeren in bedrijfsobligaties een stuk risicovoller dan investeren in staatsobligaties.
Voor de waarde- en defensieve belegger is het slim om je vooral te richten op staatsobligaties. Mocht je meer offensief willen beleggen dan kun je ervoor kiezen om ook te investeren in bedrijfsobligaties.
Voor- en nadelen van obligaties
Diversificatie
Obligaties zijn niet weg te denken uit een goed gediversifieerd beleggingsportfolio. Het vaste rendement van obligaties zorgt er namelijk voor dat in slechte economische tijden, wanneer de beurzen een negatief rendement laten zien, jouw beleggingsportfolio meer in evenwicht blijft.
Gaat de aandelenmarkt bijvoorbeeld 5% naar beneden, maar is het vaste rendement op jouw obligaties 5%, dan zorgt dit rendement ervoor dat jij geen verlies maakt op jouw investeringen.
Het is slim om minimaal 25% van jouw beleggingen te investeren in obligaties en maximaal 75%. Wil je defensiever beleggen? Dan beleg je meer richting de 75% van jouw investeringen in obligaties en wil je wat offensiever beleggen dan beleg je meer richting de 25% van jouw investeringen in obligaties.
Rendement
Het rendement van obligaties bestaat vooral uit een vast rendement, ook wel de coupon rente genoemd. De couponrente wordt elke maand of elk jaar uitbetaald, dit is afhankelijk in welke obligatie jij investeert. Het voordeel van deze couponrente is dat jij meer zekerheid hebt. Je weet namelijk altijd dat jij rente krijgt op jouw geïnvesteerde vermogen en jij weet ook met welk percentage dit zal zijn. Hierdoor kunnen obligaties zorgen voor een vast passief inkomen.
Ook heb je, net zoals bij aandelen, het koersrendement. Echter is het koersrendement op obligaties een stuk minder van toepassing. Dit komt doordat obligaties een stuk minder volatiel zijn dan aandelen.
Goed tegen inflatie
Ook zijn bepaalde obligaties zeer goed tegen de hoge inflatie. Hierbij heb ik het dan vooral over obligaties die gelinkt zijn aan deze inflatie. Een voorbeeld hiervan is de obligatie ETF 'iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF | IBCI'. Als de inflatie omhoog gaat, gaat deze obligatie ETF met het dezelfde percentage ook omhoog. Jouw rendement wordt dus meer zodra er inflatie is.
Op het moment van schrijven is de inflatie ook zeer hoog en omdat ik in een obligatie ETF heb geïnvesteerd die gelinkt is aan de inflatie, zorgt dit ervoor dat mijn geld niet minder waard is geworden, maar juist mee gaat met de inflatie van nu. Mijn koopkracht wordt hierdoor dus niet minder.
Risico
Obligaties hebben een minder hoog risico dan aandelen. Dit komt doordat de koersen van aandelen een stuk volatieler zijn dan de koersen van obligaties. Bij obligaties is het rendement meer zeker, terwijl bij aandelen het rendement niet te voorspellen is.
Zoals ik al eerder genoemd heb zijn de staatsobligaties de obligaties met het minste risico. Zeker als je staatsobligaties met aandelen gaat vergelijken. Een aandeel kan namelijk snel minder waard worden en daarnaast kan het bedrijf van het aandeel failliet gaan. De staatsobligatie heeft daarnaast een vast rendement met terugbetalingsgarantie en rentegarantie.
Daarnaast gaan overheden bijna nooit failliet.
Maar dit wil niet zeggen dat er geen nadelen kleven aan obligaties. Obligaties hebben ook risico’s, zo heb je onder andere het marktrisico, kredietrisico en liquiditeitsrisico. Wil je meer weten over de risico’s (nadelen) van obligaties? Bekijk dan het laatste gedeelte van de blog ‘Wat is een obligatie?’.
Obligaties in de vorm van ETF’s
Obligaties zijn er in meerdere vormen. Zo heb je obligaties met een variabel rendement, vast rendement, maar ook obligaties die gelinkt zijn aan de inflatie. Het is alleen zo dat als jij in 1 of een aantal obligaties wil investeren dat dit vaak al duizenden euro’s kost. Voor veel minder geven overheden en bedrijven namelijk geen obligaties uit.
Zo'n bedrag is niet voor elke belegger weggelegd. Zeker als je nagaat dat je daarnaast ook nog rekening moet houden met een goede spreiding.
Hierdoor is het slim om te kijken naar obligaties in de vorm van ETF's. Je hebt hierbij verschillende ETF's die volkomen uit obligaties bestaan.
Je kunt bijvoorbeeld investeren in staatsobligatie ETF's die gelinkt zijn aan de inflatie, ETF's met obligaties van 1 overheid of obligatie ETF's met meerdere overheden. Zo is de ETF 'iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF | IBCI' een voorbeeld van een ETF met obligaties die gelinkt zijn aan de inflatie en zo is de ETF 'Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (EUR)' een voorbeeld van een ETF met alleen maar Amerikaanse obligaties.
Die voorbeelden van hierboven zijn allemaal staatsobligaties, uiteraard heb je ook nog verschillende obligatie ETF’s die volkomen uit bedrijfsobligaties bestaan.
Conclusie
Waarom zou je nou moeten investeren in obligaties? In eerste instantie zijn obligaties een goede manier om jouw beleggingsportfolio te spreiden. Daarnaast houden obligaties jouw beleggingsportfolio in evenwicht in slechte economische tijden. Ook beschikken obligaties over een vast rendement en meer zekerheid door het lagere risico.
Ook zijn er bepaalde obligaties die goed werken tegen inflatie, namelijk de obligaties die gelinkt zijn aan deze inflatie. Wel zijn er nog bepaalde risico’s verbonden aan obligaties. Zo heb je onder andere het marktrisico, kredietrisico en het liquiditeitsrisico. Bij staatsobligaties zijn deze risico’s wel zeer beperkt. Bedrijfsobligaties zijn daarentegen wel wat risicovoller.
Een goede manier om jouw investeringen in obligaties goed te spreiden is door te kijken naar obligaties in de vorm van ETF’s.
Zou je graag meer willen weten over beleggen in obligaties en aandelen? Dan raad ik je aan om het boek ‘De Intelligente Belegger’ van Benjamin Graham te lezen.
Ik heb het boek zelf ook gelezen en ik vind het een van de beste boeken die geschreven is over beleggen.
Het gaat niet alleen over het beleggen zelf, maar ook over de mindset die jij nodigt hebt als belegger. Het boek biedt je daarnaast alle benodigde kennis voor als jij wilt gaan beleggen als de waardebelegger (value investing). Een echte aanrader!
Het is dan ook niet voor niks dat Warren Buffett dit veruit het beste boek ooit geschreven over beleggen noemt.
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Comentarios