De beste beleggingsstrategieën voor lange termijn beleggers - Ontdek Value Investing & GARP
In een wereld waar de financiële markten vaak lijken op een combinatie van trends, vele koersbewegingen, hypermoderne technologieën en heel veel emoties, is het gemakkelijk om je af te vragen: "Is er een bewezen beleggingsstrategie die standhoudt tegen al deze (korte termijn) chaos van de beleggingswereld?" Gelukkig is er goed nieuws voor degenen die op zoek zijn naar een lange termijn en bewezen beleggingsbenadering. Maak kennis met Value Investing en GARP, twee beleggingsstrategieën die in het verleden hebben laten zien dat ze hun visie en ideeën kunnen behouden in de snel veranderende en complexe wereld van beleggen.
Stel je voor dat je kunt gaan beleggen zoals de topinvesteerders Warren Buffett en Peter Lynch (mijn twee grootste inspiratie bronnen;)). Deze twee meesters van de beleggingswereld hebben niet geprobeerd elke trend te volgen of de nieuwste hype te vangen. Nee, in plaats daarvan hebben ze hun succes gebouwd op een stevige basis van strategische besluitvorming en diepgaande analyses. In deze 'reis' door Value Investing en GARP gaan we samen de geheimen ontdekken die achter hun succes schuilgaan, bekijken we de geschiedenis en hun filosofie en kijken we ook naar hoe jij deze principes kunt toepassen om je eigen financiële toekomst vorm te geven.
Of je nu een ervaren belegger bent die op zoek is naar nieuwe inzichten of een nieuwkomer die de eerste stappen in de beleggingswereld zet, deze pagina zal je begeleiden door de principes en ideeën van Value Investing en GARP. Samen gaan we ontdekken hoe jij slimme
beleggingsbeslissingen kunt nemen op basis van harde feiten en cijfers in plaats van het proberen om mee te liften op hypes, trends en je keuzes te baseren op emoties. Lees snel verder om de (beste) beleggingsstrategieën van Warren Buffett & Peter Lynch te ontdekken!
De geschiedenis
Inhoudsopgave
Hieronder volgt een uitgebreid artikel waarbij de beleggingsstrategieën Value Investing en GARP van A tot Z worden besproken. Om het jou wat gemakkelijker te maken is hieronder een inhoudsopgave te vinden waardoor je gemakkelijker door dit grote artikel heen kunt bewegen.
In het eerste gedeelte wordt de beleggingsstrategie Value Investing besproken, ben je meer benieuwd naar de strategie GARP (Growth At Reasonable Price) kun je hier direct naar het stuk over de beleggingsstrategie GARP.
Inhoud:
Value Investing: Opzoek naar ondergewaardeerde aandelen
Kernprincipes van Value Investing
De voordelen van Value Investing
Het onderzoek: de fundamentele analyse
Margin Of Safety: bescherming voor de value belegger
Beroemde Value Investors en hun succesverhalen
Het belang van geduld en lange termijn denken
GARP (Growth At Reasonable Price): Het beste van twee werelden
De voordelen van GARP Investing
De balans tussen waarde en groei
Als je alles gelezen hebt kun jij echt aan slag als ware value investor ;)
Value Investing: Opzoek naar ondergewaardeerde aandelen
Kernprincipes van Value Investing
Value Investing, the way I regard it, will never go out of style,
because... it is always wanting to get more value than you pay for,
when you buy a stock. - Charlie Munger
Value Investing is eigenlijk hetzelfde als het zoeken van schatten, het draait namelijk allemaal om het ontdekken van de 'juweeltjes' die de markt over het hoofd heeft gezien. Maar hoe werkt dit nou precies en waarom is het een benadering die in het verleden heeft laten zien enorm succesvol te zijn?
Bij Value Investing ligt de nadruk op het vinden van kwalitatief goede bedrijven waarvan aandelen op dit moment verhandeld worden onder hun intrinsieke waarde. Hierbij hou je dus geen rekening met korte termijn volatiliteit en verhalen, maar focus je echt op de waarde van een bedrijf. Value beleggers proberen dus solide bedrijven te vinden waarvan de markt op dit moment hun aandelen onderwaardeerd, value beleggers noemen deze aandelen vaak aandelen die in de uitverkoop zijn. Je kunt ze namelijk krijgen met korting, omdat ze onder hun daadwerkelijk waarde (de intrinsieke waarde) verkocht worden. Aandelen worden onder hun intrinsieke waarde verkocht door het sentiment van de markt, dit kan doordat de markt het aandeel over het hoofd ziet, er geen geloof in heeft of omdat er een totale pessimisme heerst op de markt (zoals tijdens bearmarkets), negatief is. Bij Value Investing kijk je dus zowel naar de waarde die een bedrijf heeft, je wilt immers alleen in bedrijven investeren die daadwerkelijk ook kwalitatieve bedrijven zijn, als naar de prijs van het aandeel van het bedrijf, je wilt er namelijk niet te veel voor betalen.
De sleutel tot Value Investing is het kunnen
begrijpen/onderzoeken wat de waarde is van een
bedrijf, anders weet je nooit of je een bedrijf onder
zijn waarde koopt. Dit doe je door de financiële
statements van een bedrijf te onderzoeken, hierbij moet je denken aan de cash-flow statement, de income statement en de balans. Al deze 3 statements is een beursgenoteerd bedrijf verplicht om te delen met de buitenwereld en kun je vaak vinden onder 'investor relations' op de website van bedrijven. Later op deze pagina zal ik ook verder ingaan op het onderzoeken van de waarde van bedrijven.
Value Investing is echter niet alleen een strategie, het vergt ook een goede mentaliteit. Het vraagt om discipline, grondig onderzoek en een lange adem. Het is niet voor niks een beleggingsstrategie voor de lange termijn, maar de rendementen spreken dan ook voor zich. Warren Buffett heeft niet voor niks een waarde van meer dan $100 miljard(!). Zie hieronder zijn vermogensgroei per leeftijd, waarbij hij op zijn 26e zijn eerste $100.000 bij elkaar had verdiend, op zijn 30e miljonair was en waar hij zich op zijn 56e miljadair mocht noemen! Dit laat dus zien dat deze strategie echt voor de lange termijn is.
Zoals Warren Buffett het ook zegt:
'Go to bed a little smarter each day' en
'The most important quality for an investor is temperament, not intellect'.
Mocht je nog wat meer informatie willen rondom de kernprincipes van Value Invesitng, dan raad ik je aan om mijn blog over de kernprincipes van Value Investing te lezen.
Vermogensgroei van Warren Buffett
De Voordelen van Value Investing
Het onderzoek: de fundamentele analyse
Een diepgaand onderzoek zorgt ervoor dat je succesvol kunt worden bij Value Investing. Zonder dit onderzoek kom je bij Value Investing nergens. Bij Value Investing is het dan ook het belangrijkste om zo goed mogelijk te worden in dit onderzoek. Kun je de daadwerkelijke waarde van een bedrijf goed inschatten door deze analyse? Dan wordt je succesvol bij Value Investing. Veel beleggers nemen echter niet de tijd om zo'n onderzoek goed en grondig uit te voeren waardoor ze veel geld verliezen of toekomstige verdiensten laten schieten.
Zo'n diepgaand onderzoek staat bekend als de fundamentele analyse en hierin neem je
alle financiën, verdienmodellen en het management van het bedrijf door. Dit doe je
meestal door te duiken in de 3 financiële statements van bedrijven (de income statement,
cash flow statement en balance sheet). Daarnaast kun je ook veel informatie halen uit
websites als seekingalpha.com of morningstar.nl.
De fundamentele analyse is dus de methode om de financiële gezondheid en de
presetaties van een bedrijf te evalueren. Dit onderzoek moet uiteindelijk aan tonen
of het bedrijf waard is om in te gaan investeren. Veel value beleggers doen dit
onderzoek aan de hand van een checklist, in zo'n checklist staat dan precies waar je naar moet zoeken en waar een bedrijf minimaal aan moet voldoen. Een checklist is dan ook iets waar je niet zonder mee kunt als je gaat beleggen, beleggers als Charlie Munger en Warren Buffett gebruiken het al heel hun leven en een checklist is dan ook iets wat ervoor zorgt dat je je onderzoek op de best mogelijke manier gaat uitvoeren.
I'm a great believer in solving hard problems by using a checklist.
You need to get all the likely and unlikely answers before you;
otherwise it's easy to miss something important. - Charlie Munger
Zelf gebruik ik ook 2 checklists, eentje als 'snelle checklist' en een 'diepgaande checklist'. De eerste checklist, de snelle, dient ervoor om te kijken of bedrijven het waard zijn om op mijn watchlist te zetten (een watchlist is een lijst van bedrijven die de potentie hebben om een investering te worden). Hiermee kun je binnen 15 á 30 minuten zien of een bedrijf überhaupt jouw tijd waard is. Met deze snelle checklist laat je bedrijven dus door een soort selectie heen gaan. Komen ze er doorheen? Dan komt de tweede checklist erbij. Als tweede heb je dus de diepgaande checklist en dit is de checklist die 1 het meeste werk vraagt, maar ook uiteindelijk antwoord moet geven op de vraag: 'Is dit het bedrijf waarin ik wil investeren?'
Het is belangrijk en ook echt mijn tip om zo'n checklist voor jezelf te gaan ontwikkelen, elke belegger moet dit namelijk voor zichzelf doen. Zo leer je er namelijk het meeste van. Zo'n checklist maken is natuurlijk niet makkelijk, maar weet ook dat een checklist nooit perfect is (ook die van Warren Buffett niet). Elke dag leer je weer iets nieuws en kan het zomaar zijn dat je je checklist daarop aanpast of verder ontwikkelt.
"The best investment you can make, is an investment in yourself...
The more you learn, the more you will earn!" - Warren Buffett
De 'snelle checklist'
Om je een goede start te geven, zal ik hieronder mijn eigen 'snelle checklist' met je bespreken en op basis daarvan ook aangeven waar je onder andere allemaal naar moet kijken als je gaat beginnen met het maken van je diepgaande checklist. Weet dat deze checklist dus ook niet perfect is, maar jou eventueel wel kan gaan helpen bij het maken van je eigen checklist.
No wise pilot, no matter how great his talent and experience,
fails to use his checklist - Charlie Munger.
Financiële ratio's
De snelle checklist is gebaseerd op een aantal belangrijke financiële ratio's en cijfers. Om het overzichtelijk te maken heb ik deze financiële ratio's verdeeld in 3 groepen, namelijk het dividend, de structurele groei en de historie van het rendement. Hieronder wordt per groep toegelicht wat de functie en waarde is van het analyseren van deze gegevens:
Groep 1: Dividend
Als value belegger is het van essentieel belang om de dividendhistorie van een bedrijf te onderzoeken voordat je er in gaat investeren. Het is namelijk alleen verstandig om te investeren in bedrijven met een consistent en stabiel groeiend dividendbeleid. Om de dividendhistorie van een bedrijf in kaart te brengen moet je het huidige dividendrendement en het dividendrendement van minimaal de afgelopen 5+ jaar onderzoeken. Een groeiend dividendrendement over deze periode is een positief signaal en geeft aan dat het bedrijf de capaciteit heeft om regelmatig dividend uit te keren en ook te laten groeien. Daarnaast kijk je ook naar de pay-out ratio. Hieronder worden deze begrippen verder toegelicht:
-
Dividend: dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het is een manier voor het bedrijf om de aandeelhouders te belonen voor hun investering.
-
Dividendrendement: Dividendrendement is de verhouding tussen het uitgekeerde dividend per aandeel en de huidige marktprijs van het aandeel. Het geeft aan welk percentage van de huidige marktprijs wordt uitgekeerd als dividend. Het dividendrendement wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de hoeveelheid dividend een onderneming uitkeert.
-
Pay-out ratio: De pay-out ratio is de verhouding tussen het totale uitgekeerde dividend en de totale winst van het bedrijf. Dit percentage geeft weer hoeveel van de totale winst in een jaar wordt uitgekeerd als dividend. Een pay-out ratio van meer dan 100% is een slecht teken, omdat het betekent dat het bedrijf meer winst uitkeert aan haar aandeelhouders dan het daadwerkelijk heeft verdiend. Voor value beleggers is een pay-out ratio van maximaal 55% een positief teken, omdat dit betekent dat het bedrijf genoeg winst behoudt om te investeren in verdere groei. Een hoog pay-out ratio kan namelijk betekenen dat het bedrijf geen verdere groeimogelijkheden ziet en alleen nog winst uitkeert om aandeelhouders tevreden te houden. Dit kan leiden tot uitblijvende koerswinsten.
Groep 2: Structurele groei
Een aantal begrippen die belangrijk zijn bij groep 2, waarbij je de structurele groei analyseert:
-
Omzet: Omzet is de totale inkomsten die een bedrijf genereert uit de verkoop van zijn producten of diensten in een bepaalde periode.
-
EPS: EPS (Earnings Per Share) is de winst die aan elk uitstaand aandeel wordt toegewezen. Het wordt berekend door de totale winst van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen.
-
ROIC: ROIC, ook wel bekend als Return on Invested Capital, is een belangrijke financiële ratio die laat zien hoeveel winst een bedrijf maakt op het kapitaal dat het heeft geïnvesteerd. Met andere woorden; het is een manier om te meten hoe efficiënt een bedrijf haar kapitaal (vaak de winst van het afgelopen jaar/jaren) gebruikt om weer meer winst te genereren. Een hoog ROIC percentage, waarbij vaak minimaal 15% tot 20% wordt gezien als een goed teken bij Value Investing, wijst erop dat het management van het bedrijf goed presteert. Dit komt doordat het bedrijf met de winst die het maakt en ook herinvesteert, steeds meer rendement kan genereren. Op deze manier kan een hoog ROIC bijdragen aan een stabiele en exponentiële groei en winstgevendheid van het bedrijf op de lange termijn.
Met de gegevens van omzet, EPS en ROIC kan je als value belegger de groeipotentie en winstgevendheid van een bedrijf onderzoeken. Als een bedrijf een stabiele en consistente groei in zowel de omzet als winst laat zien resulteert dit weer in een stijging van de EPS. De omzetgroei kan aangeven of het bedrijf zijn marktaandeel aan het vergroten is en of het in staat is om zijn producten en/of diensten goed te verkopen. Een stijgende omzet en EPS is een positief teken, zeker als het al 3+ jaar doorgroeit. De ROIC is daarnaast dus een indicator wat laat zien hoe efficiënt een bedrijf zijn geïnvesteerde kapitaal gebruikt om winst te genereren.
Zelf wil ik minimaal zien dat een bedrijf instaat is om in de afgelopen 3 jaar de omzet en EPS te laten groeien met minimaal 5 á 10% per jaar, dit is wel afhankelijk per sector. Vergelijk deze cijfers dan ook met de concurrenten van het bedrijf en wie weet zit er in dezelfde sector wel een beter bedrijf. De ROIC is zoals vertelt goed als deze minimaal 15% is, kijk hierbij ook naar de ROIC van de afgelopen jaren. Je wilt ook dat het management niet alleen nu maar ook de afgelopen jaren in staat is geweest om de winst goed te herinvesteren.
Groep 3: Rendement historie
Als belegger wil je in een financieel sterk bedrijf investeren dat zowel de industrie als de index verslaat. Je wilt namelijk het beste bedrijf hebben in zijn sector. Bij het rendement historie ga je het rendement van het betreffende bedrijf vergelijken met het rendement van de industrie en index. Hierbij is het een positief teken als het betreffende bedrijf een beter jaarlijks rendement laat zien in de afgelopen 10/15+ in vergelijking met haar concurrenten (industrie) en de index. Dit duidt erop dat het bedrijf beter presteert en meer waarde creëert voor haar aandeelhouders en je daarmee dus waarschijnlijk het beste bedrijf uit de sector te pakken hebt.
Conclusie checklist
Om het voor jou even samen te vatten kun je het volgende zeggen: om door deze snelle checklist te komen moet een bedrijf dus minimaal een jaarlijkse omzet en EPS groei hebben in de afgelopen 3 jaar van 5 á 10%. Daarnaast is het belangrijk dat de ROIC minimaal 15% is in de afgelopen jaren en is het belangrijk dat het bedrijf beter gepresteerd heeft dan haar concurrenten. Is dit allemaal het geval? Dan zet ik het bedrijf op mijn watchlist.
In mijn blog '5 hoge Nederlandse dividendaandelen' heb ik deze analyse toegepast op 5 bedrijven. Je kunt daar is gaan kijken om ook in de praktijk te zien hoe je zo'n analyse goed kunt uitvoeren.
De diepgaande checklist is daarbij een stuk uitgebreider, hierbij ga je onder andere ook kijken naar de schulden van het bedrijf, het verdienmodel en de balans. Bij de diepgaande checklist ga je dan ook de daadwerkelijke intrinsieke waarde van het bedrijf berekenen. Om de diepgaande checklist te gaan ontwikkelen is het vooral belangrijk om veel informatie rondom Value Investing te gaan opnemen. Het lezen van dit artikel is daarbij al een top begin, maar daarbij raad ik je ook aan om verschillende boeken over investeren te gaan lezen en te luisteren naar interviews met beleggers als Charlie Munger en Warren Buffett. Hieronder bespreek ik ook kort een aantal een aantal boeken die het waard zijn om te lezen, hierbij is zeker de Intelligente Belegger een echte aanrader voor de value belegger.
Extra tips
Veel van de gegevens die we hierboven in de verschillende groepen besproken hebben
kun je vinden op www.morningstar.com. Je typt hierbij het betreffende bedrijf in op
de zoekbalk, kiest daarna de juiste beurs en kunt daarna de meeste van deze
gegevens vinden. Staan de gegevens er niet tussen? Dan kun je ze vinden in de
financiële statements van de bedrijven, vaak op hun website
onder 'investor relations'.
Op www.morningstar.com kun je zodra je het bedrijf dat je wilt onderzoeken
geselecteerd hebt, onder 'Quote' en dan een stukje naar beneden onder 'Key Statistics'
een klein overzicht zien van de belangrijkste financiële cijfers en ratio's. Onder de
volgende kopjes krijg je een dieper inzicht in sommige financiële cijfers:
-
'Operating Performance' laat een overzicht zien van de Return On Invested Capital (ROIC).
-
'Trailing Returns' laat een overzicht zien van het rendement van het bedrijf in het verleden in vergelijking met de industry en index.
-
'Financials' verdiept zich in de 3 statements van het bedrijf en laat daarbij ook de omzet en de EPS zien.
-
Onder 'dividends' kun je de dividendhistorie bekijken en krijg je ook inzicht in de pay-out ratio.
Onder deze kopjes en ook in de financiële statements van de bedrijven zelf staan nog een stuk meer financiële cijfers en ratio's. Deze financiële cijfers en ratio's bekijk ik vaak pas bij het meer verdiepende onderzoek. Ik kijk eerst of het bedrijf überhaupt door de 'snelle check' komt en dan ga ik pas tijd besteden in het verdere onderzoek en beslis ik of het bedrijf het inderdaad waard is om in te investeren.
Tip: neem even de tijd om www.morningstar.com (en eventueel de 3 financiële statements) door te nemen en alles te begrijpen. In het begin is het een hoop informatie, maar als je het eenmaal begrijpt is het goud waard:). Zo kun je straks zelf namelijk ook steeds beter research doen en analyses uitvoeren.
"The function of the margin of safety is, in essence, that of
rendering unnecessary an accurate estimate of the future."
- Benjamin Graham
Margin of Safety: bescherming voor de value belegger
Een van de meest gewaardeerde en belangrijkste principes bij Value Investing is het principe van de Margin of Safety. Dit principe beschermt jouw als value belegger tegen eventuele fouten en risico's die je gemaakt kunt hebben bij je onderzoek, zijn deze risico's en fouten niet van toepassing? Dan is de kans op nog meer rendement alleen maar groter, een win-win situatie dus. Hieronder gaan we samen de Margin of Safety dieper bespreken.
De rol van de Margin of Safety
De Margin of Safety, in het Nederlands ook wel veiligheidsmarge genoemd, is het verschil tussen de geschatte intrinsieke waarde van het aandeel en de daadwerkelijke prijs van het aandeel. Oftewel het laat het bedrag zien waarmee de marktprijs onder de geschatte werkelijke waarde van het bedrijf ligt. Deze marge zorgt voor een soort buffer bij value beleggers waarbij we beschermt worden tegen onze eigen fouten in berekingen en ook onvoorziene gebeurtenissen.
De rol van de Margin of Safety is tweedelig. In eerste instantie zorgt het ervoor dat je niet te veel betaalt voor je beleggingen, je gaat immers bij Value Investing opzoek naar aandelen die ondergewaardeerd zijn. Ten tweede fungeert het ook als een buffer tegen onverwachte gebeurtenissen en eigen fouten in berekingen van de intrinsieke waarde van een aandeel. Hieronder een praktisch voorbeeld:
Stel je voor dat jij een aandeel van bedrijf X wilt kopen. Na uitgebreid onderzoek schat je in dat de werkelijke waarde van het aandeel op €50 ligt. Echter, in plaats van te haasten om het aandeel te kopen zodra de markt opent voor €50, pas jij de veiligheidsmarge toe. Je besluit alleen te kopen als het aandeel wordt verhandeld voor €40 of minder. Dit betekent dat jij als value belegger een veiligheidsmarge van €10 hanteert, in dit geval de slimme veiligheidsmarge van zo'n 20%.
Stel na een tijd kom je erachter dat de markt een marktcorrectie heeft toegepast (oftewel de markt schat de prijs van het aandeel gelijk in als de intrinsieke waarde) waarbij de prijs van het aandeel €45 blijkt te zijn. In dit geval biedt de veiligheidsmarge jou nog steeds een bescherming. Je hebt namelijk nog steeds een "marge" tussen de aankoopprijs en de geschatte intrinsieke waarde (namelijk €5 (45-40)) en daarmee nog ruimte voor eventuele fluctaties. Had je geen veiligheidsmarge toegepast en het aandeel voor €50 gekocht, had je nu al €5 aan rendement moeten goed maken.
De Margin of Safety is dus enerzijds bedoeld om altijd een aandeel onder zijn eigen waarde te kopen, het hele kernidee van Value Investing, en anderzijds biedt het ook een bescherming tegen eventuele fouten in de berekening van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Heb je geen fouten gemaakt? Dan heb je alleen maar extra winst, hierdoor heb je altijd profijt van de Margin of Safety.
"The three most important words in investing are
margin of safety." - Topinvesteerder Warren Buffett
Beroemde Value Investors en hun succesverhalen
Maar nu de grote vraag, wat kun je nou bereiken met Value Investing? Een hoop, kan ik je vertellen. Lees maar eens de verhalen van de beroemste value beleggers hieronder:
1. Warren Buffett
Warren Buffett is ongetwijfeld een van de meest beroemde Value Investors ter wereld. Zijn benadering van Value Investing, geïnspireerd door Benjamin Graham
(de nummer 3 op deze lijst), heeft hem geholpen om Berkshire Hathaway om te
vormen van een textielbedrijf tot een van de grootste conglomeraten ter wereld.
Buffett is bekend om zijn nadruk op het investeren in kwalitatieve bedrijven met een
concurrentie voordeel, en hij houdt vast aan zijn beleggingen voor de lange termijn.
Zijn succesverhaal illustreert de kracht van geduld, het identificeren van de
intrinsieke waarde en het vermijden van overgewaardeerde aandelen. Wat hem geen
windeieren legt met een geschat vermogen van meer dan $100 miljard(!).
Niet voor niks wordt hij de beste belegger aller tijden genoemd.
2. Charlie Munger
Charlie Munger, de vicevoorzitter van Berkshire Hathaway en een nauwe partner van
Warren Buffett, staat bekend om zijn diepe begrip van verschillende vakgebieden en
zijn vermogen om complexe concepten eenvoudig uit te leggen. Hij benadrukt het
belang van het begrijpen van de psychologie achter beleggingsbeslissingen. Munger's
succesverhaal benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak bij
Value Investing. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat hij een geschat vermogen heeft
van $2,6 miljard.
3. Benjamin Graham
Benjamin Graham wordt beschouwd als de vader van Value Investing.
Zijn boek "The Intelligent Investor" is een klassieker op het gebied van beleggen
(echt een enorme aanrader!). Graham's benadering richtte zich op het kopen van
aandelen tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde
(het idee van de Margin of Safety, wat hierboven besproken is). Zijn meest
beroemde student, Warren Buffett, heeft Grahams principes
verder verfijnd en toegepast.
Wat deze beroemde Value Investors bindt, is hun focus op het begrijpen van de intrinsieke waarde van een bedrijf en het kopen van aandelen met een goede veiligheidsmarge, vaak zeker rond de 20%. Ze zoeken naar bedrijven met sterke fundamenten, competitieve voordelen en een sterke financiële positie. Hun aanpak omvat diepgaand onderzoek, een lange termijn perspectief en het vermogen om geduldig te blijven, zelfs tijdens volatiele marktomstandigheden. Deze value beleggers gaan vaak tegen de markt in; wanneer iedereen hun beleggingen verkoopt is het voor value beleggers juist een 'paradijs' met veel ondergewaardeerde aandelen. Anderzijds weten deze beroemde value beleggers ook dat in tijden van euforie op de markt veel aandelen enorm overgewaardeerd zijn en dat bedrijven dan wel kwalitiatief goed kunnen zijn maar vaak (nog) veel te duur zijn.
"Be fearful when others are greedy,
and greedy when others are fearful." - Warren Buffett
Het belang van geduld en lange termijn denken
Zoals ook duidelijk is geworden bij de verhalen van Warren Buffett, Charlie Munger en Benjamin Graham is geduld en een lange termijn gedachte van groot belang bij beleggen. Als belegger is het enorm belangrijk om emoties links te laten liggen en je keuzes te maken op basis van harde feiten en onderzoek. Je moet een goede portie geduld hebben om de successen van Value Investing ook te kunnen evenaren. Door je beleggingen een lange periode te laten staan kun je namelijk gebruik gaan maken van het compound interest. Dit zorgt ervoor dat jouw vermogen niet meer lineair gaat groeien, maar juist exponentieel. Een tijdje terug heb ik in de blog 'Lange termijn beleggen: Waarom geduld de sleutel is tot succes op de markten' hier nog meer over gesproken en leg ik nog diepgaander uit waarom geduld en lange termijn denken zo belangrijk is.
Conclusie
In de eerste 'reis', de 'reis' door de wereld van Value Investing hebben we ontdekt dat deze beleggingsstrategie meer is dan alleen het selecteren van ondergewaardeerde aandelen. Het is een filosofie die gebaseerd is op diepgaand onderzoek, geduld en het begrijpen van de fundamenten van een bedrijf. Laten we nog eens samenvatten wat we hebben geleerd en waarom Value Investing een waardevolle aanpak is voor jou als belegger.
Value Investing biedt een gestructureerde aanpak om aandelen te selecteren die potentieel ondergewaardeerd zijn in vergelijking met hun werkelijke intrinsieke waarde. Het stelt jou als belegger in staat om te profiteren van marktinefficiënties en prijsschommelingen, terwijl je tegelijkertijd een veiligheidsmarge behoudt. Door te investeren in kwalitatief goede bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen, kan jij als value belegger profiteren van het lange-termijn potentieel en compound interest.
Aan de andere kant kunnen de uitdagingen van Value Investing niet worden genegeerd. Het vereist uiteraard een goed onderzoek en tijd en geduld om aandelen te identificeren die echt ondergewaardeerd zijn. De markt kan volatiel zijn en je kunt je als value belegger soms "eenzaam" voelen als je tegen de grote stroom van "beleggers" inzwemt. Het vergt daarom ook veel discipline en voortdurende ontwikkeling, maar uiteindelijk is het 't allemaal waard :). Weet dat echte successen tijd en moeite kosten, maar daarom ook een hoop voldoening en plezier geven op de weg naar het einddoel. Leer daarom ook echt te genieten van het proces, zo leer je ook het meeste!
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
01
Kans op onderwaardering: Value investing draait om het identificeren van aandelen die ondergewaardeerd zijn. Dit betekent dat jij als belegger de mogelijkheid hebt om aandelen te kopen tegen een prijs die lager is dan hun werkelijke intrinsieke waarde. Hierdoor kan je profiteren van koersstijgingen wanneer de markt de ware waarde van het bedrijf herkent, naast dat het bedrijf ook nog door kan groeien.
02
Beperkt risico: Omdat je aandelen koopt die al ondergewaardeerd zijn, is er vaak minder risico in vergelijking met het kopen van overgewaardeerde aandelen. De lagere prijs biedt enige bescherming tegen verlies, aangezien het aandeel minder ruimte heeft om verder te dalen.
03
Gedisciplineerde benadering: Zoals al eerder benoemd is vereist Value Investing geduld en discipline. Het dwingt beleggers om grondig onderzoek te doen naar bedrijven en hun financiële fundamenten te begrijpen. Deze gedisciplineerde aanpak kan helpen impulsieve beslissingen te vermijden die vaak gepaard gaan met emoties. Hierdoor maak jij als belegger een stuk minder fouten en is de kans op betere rendementen een stuk hoger.
04
Niet afhankelijk van markttrends: Value Investing gaat uit ervan uit dat de markt soms inefficiënt is en niet altijd de juiste waardering geeft aan aandelen. Denk bijvoorbeeld aan de huidige, nogal, positieve markt (de markt van 2023), veel aandelen op deze huidige markt zijn enorm overgewaardeerd door het vele optimisme onder beleggers. Het is voor value beleggers in deze markt moeilijker om goede, ondergewaardeerde bedrijven te vinden. Terwijl er bij bearmarkets juist een hoop kansen voordoen voor value beleggers. Er heerst dan een hoop pessimisme, wat er voor zorgt dat veel aandelen onder hun werkelijke waarde worden verkocht. Bearmarkets zijn voor value beleggers dan ook dé kans om goede bedrijven te kopen onder hun werkelijke waarde.
05
Focus op fundamentele analyse: Value Investing moedigt grondige fundamentele analyse aan. Dit betekent dat beleggers de financiële gezondheid, bedrijfsprestaties en groeiperspectieven van een bedrijf goed onderzoeken. Deze diepgaande analyse leidt vaak tot betere investeringen, een beter begrip van de investering en meer vertrouwen in de besluitvorming. Dit zorgt er ook vaak voor dat in mindere tijden op de financiële markten jij beter instaat bent om deze mindere tijden te doorstaan doordat jij goed weet waarom jij ergens in geïnvesteerd hebt.
06
Lange termijn focus: Beleggers die Value Investing omarmen, hebben meestal een lange termijn perspectief. In plaats van te worden beïnvloed door korte-termijn volatiliteit, richten ze zich op het potentieel van hun investeringen op de lange termijn. Dit kan resulteren in een exponentiële groei van je vermogen, wat ook wel het compound effect genoemd wordt.
07
Potentieel voor hogere rendementen: Hoewel Value Investing geduld vereist, kan het potentieel bieden voor aanzienlijke rendementen op de lange termijn. Zodra de markt de werkelijke waarde van een ondergewaardeerd aandeel herkent, kan de koers stijgen en beleggers erg goed belonen.
Beste boek voor Value Beleggers
Zoals gezegd vergt Value Investing continue ontwikkeling, hieronder vindt je het meest waardevolle boek voor Value Investors:
Meer weten over 'De Intelligente Belegger' en benieuwd welke boeken nog meer enorm waardevol zijn voor beleggers? Bekijk dan mijn blog 'top 5 beste boeken over beleggen'.
GARP (Growth At Reasonable Price) Investing: Het beste van twee werelden
01
Groeipotentieel tegen een goede prijs: Een van de grootste voordelen van GARP is dat het beleggers in staat stelt te profiteren van het groeipotentieel van bedrijven zonder de extreme prijsvolatiliteit die vaak gepaard gaat met groeigericht beleggen. Dit stelt beleggers in staat om aandelen te kopen van bedrijven die nog steeds worden verhandeld tegen een prijs die vaak in lijn staat met de daadwerkelijke waarde of een prijs die zelfs onder de daadwerkelijke waarde ligt, ook al heeft het bedrijf een groot groeipotentieel.
02
Risicobeheersing: GARP-beleggen is over het algemeen minder risicovol dan het groeigericht beleggen. Door te focussen op bedrijven die al groei vertonen, financieel sterk zijn en nog niet ontdekt zijn door de menigte van de financiële markten, kun je als GARP belegger overwaardering vermijden en daarmee je risico beperken.
03
Evenwichtige diversificatie: Door de strategie GARP te volgen kun je als belegger een goed gebalanceerd beleggingsportfolio opbouwen dat zowel groeipotentieel als stabiliteit omvat. Het vermijdt het probleem van te zwaar leunen op te dure groeiaandelen (wat veel risico met zich mee brengt) en heeft daarnaast nog steeds de stabiliteit van Value Investing. Zeker in combinatie met Value Investing, is GARP beleggen een goed gediversifieerde beleggingsstrategie.
04
Lange termijn perspectief: GARP-beleggen stimuleert een lange termijn benadering, vergelijkbaar met waardebeleggen (Value Investing). Value Investing heeft een nog langere adem, de investeringen met de strategie GARP kunnen hun doelen ook al tussen de 5 á 10 jaar behaalt hebben.
05
Marktinefficiënties benutten: Net zoals bij Value Investing maakt GARP-beleggen gebruik van het idee dat de markt niet altijd perfect is in het waarderen van bedrijven. Door te zoeken naar aandelen die over het hoofd zijn gezien of nog niet volledig zijn gewaardeerd, kun je als belegger profiteren van mogelijk ondergewaardeerde aandelen.
06
Kansen in alle marktomstandigheden: GARP-beleggen is flexibel genoeg om te presteren in verschillende marktomstandigheden. Of de markt nu bullish of bearish is, dat maakt voor jou als GARP belegger niet uit. GARP-beleggers kunnen in elke markt potentiële kansen vinden die overeenkomen met de strategie, net zoals bij Value Investing doen zich (uiteraard) wel meer kansen voor in de bear-market.
Hierboven hebben we net uitgebreid de beleggingsstrategie
Value Investing besproken. Een strategie die gefocust is op
het ontdekken van ondergewaardeerde en kwalitatieve
bedrijven, oftewel bedrijven die al enige tijd hebben laten zien
kwalitatief te zijn en op het moment onder hun huidige waarde
verkocht worden op de financiële markten. Hierbij moet je al
snel denken aan iconische namen als Coca-Cola,
Johnson & Johnson en Ahold Delhaize. Maar stel je voor dat er
een aanpak is die dieper graaft dan alleen de huidige waarde van
bedrijven en zich ook richt op het toekomstige
groeipotentieel van bedrijven?
Dit brengt ons bij de beleggingsstartegie GARP: Growth at a Reasonable Price. GARP is
gebaseerd op de strategie Value Investing, echter geeft GARP er een kleine twist aan.
Waar Value Investing zich volledig richt op bedrijven die al langdurig hebben bewezen echt
kwalitatief te zijn, legt GARP juist de focus op bedrijven die nog meer in de groeifase zitten maar daarbij niet tegen torenhoge prijzen worden verhandeld. De bedrijven waar GARP zich op richt moeten nog wel redelijk geprijst zijn of zelfs ondergewaardeerd worden, in tegenstelling tot wat groeiaandelen vaak zijn (enorm overgewaardeerd). In deze benadering ligt de nadruk op het vinden van bedrijven die zowel een goede waardering hebben op de markt, kwalitatief zijn en een goed groeipotentieel hebben. Deze benadering wordt ook wel het beste van twee werelden genoemd omdat het de voordelen van zowel Value Investing als Groeibeleggen gebruikt. Dit maakt deze strategie dan ook wel een stukje ingewikkelder.
Waarom? GARP is een stuk ingewikkelder omdat het lastig is om bedrijven op de markt te vinden die zowel een goed groeipotentieel hebben als daarnaast redelijk geprijst zijn en ook nog eens kwalitatief al enigzins wat bewezen hebben. Bedrijven met een groot groeipotentieel worden zeker in deze tijd al zeer snel enorm overgewaardeerd. Kijk bijvoorbeeld maar naar het aandeel van Tesla.
Ik combineer de strategieën GARP en Value Investing dan ook. Voordat ik een aandeel aankoop weet ik duidelijk welke strategie daar achter zit zodat ik ook goed weet wat het doel is van het aandeel. Je zou kunnen zeggen dat ik daarmee dus eigenlijk twee verschillende beleggingsportfolio's heb. Eentje die zich volledig richt op Value Investing en eentje die zich volledig richt op GARP. Het voordeel is dat deze twee strategieën best veel overlappen waardoor dit ook mogelijk is. Waarbij voor mij het portfolio Value Investing vooral gericht is op stabiele groei in zowel koersrendementen als dividenden, en daarbij vooral eigenlijk aandelen koop met idee 'buy and hold', is het portfolio GARP meer gericht op wat snellere groei, we hebben het hier nog steeds over 2 of 5 tot zeker 10+ jaar. Maar voordat ik deze aandelen koop heb ik vaak ook al bedacht wanneer ik het aandeel zou verkopen. Zoals bekende GARP investeerder Peter Lynch het mooi benoemt ben je opzoek naar de 'tenbaggers', oftewel aandelen die in een relatief kortere periode x10 kunnen gaan.
Hieronder duiken we samen dieper in de wereld van GARP-beleggen en ontdekken we hoe deze strategie het beste van twee werelden combineert: waarde en groei. We zullen onder andere gaan bespreken wat GARP nou precies inhoudt, de voordelen van GARP, het verhaal van Peter Lynch en hoe jij als belegger deze benadering kan toepassen om je beleggingsportfolio te gaan vormgeven.
"GARP-beleggers zijn op zoek naar de 'tenbaggers',
aandelen die in een relatief korte periode tien keer hun waarde kunnen verhogen."
- Peter Lynch
Wat is GARP Investing?
GARP, Growth at a Reasonable Price, is dus een beleggingsbenadering die een balans probeert te vinden tussen twee belangrijke elementen: waarde (tegen een redelijke prijs) en groei. Deze strategie combineert de beste aspecten van groeigericht en waardegericht beleggen en richt zich op het identificeren van aandelen van bedrijven die zowel groeipotentieel hebben als momenteel verhandeld worden tegen een redelijke prijs.
Bij GARP-investeren draait het om het vinden van bedrijven die in de toekomst een gezonde groei kunnen gaan realiseren, maar waarvan de aandelen nog steeds beschikbaar zijn tegen een prijs die niet te hoog is in vergelijking met hun werkelijke waarde. Dit hoeft niet persee onder de intrinsieke waarde te liggen, omdat je ook het groeipotentieel meeneemt. Daar betaal je immers ook voor. Echter moet je ook zeker niet veel meer dan de intrinsieke waarde gaan betalen, want dan moet het bedrijf alleen al veel groeien om überhaupt die waarde die jij dan betaald zou hebben te evenaren. Met andere woorden, GARP-beleggers zoeken naar aandelen van bedrijven die op het punt staan te groeien, maar die nog niet zo populair zijn geworden dat hun prijzen extreem zijn gestegen.
De kern van de GARP-strategie is dat beleggers proberen te profiteren van de groei van bedrijven, maar niet ten koste van het betalen van te hoge prijzen. Hierdoor vermijdt je de valkuil van overgewaardeerde aandelen die vaak in verband worden gebracht met het pure groeibeleggen.
De Voordelen van GARP Investing
Hieronder bespreken we een aantal voordelen die GARP-beleggen met zich meebrengt:
"GARP is een strategie die de beste aspecten van waarde- en groei-investeringen combineert.
We zoeken naar bedrijven die tegen een redelijke prijs kunnen groeien."
- Joel Greenblatt
De balans tussen waarde en groei
Binnen de GARP-strategie blijft waardegericht beleggen een belangrijk onderwerp, ook al richt GARP zich veel op de groei van bedrijven. Dit is dan ook een onderwerp dat GARP onderscheidt van het groeibeleggen.
Bij GARP draait het er echter niet om alleen aandelen te vinden die ondergewaardeerd zijn, maar ook om ervoor te zorgen dat deze bedrijven de potentie hebben om flink te groeien. Dit betekent dat GARP-beleggers niet simpelweg kijken naar de al gegeven waarde van aandelen, maar ook evalueren of het bedrijf in staat is om op lange termijn de waarde nog flink verder te laten stijgen. Het verschil met Value Investing ligt hem dus op wat voor bedrijven deze strategieën zich richten. GARP richt zich erg op ondergewaardeerde aandelen, die vaak nog minder bekend zijn en daarbij ook een goed groeipotentieel hebben. Het doel is hierbij dan ook vaak koerswinsten. Value Investing richt zich ook op ondergewaardeerde aandelen, maar focust zich hierbij, integenstelling tot GARP, op al stevig gevestigde en financieel sterke bedrijven en legt daarbij de focus meer op dividendwinsten.
GARP beoordeelt de waarde van een bedrijf niet alleen op basis van ratio's die de huidige waarde berekenen, maar neemt ook de groeiratio's van het bedrijf mee. Dit betekent dat GARP-beleggers dus opzoek zijn naar bedrijven die niet alleen ondergewaardeerd zijn, maar die ook de potentie hebben om in de toekomst nog flink verder te groeien.
Door waarde en groei samen te voegen, probeert GARP dus een gebalanceerde benadering te bieden die beleggers de mogelijkheid biedt om te profiteren van zowel onderwaardering als groeipotentieel.
De GARP checklist
Het identificeren van groeipotentieel vereist een grondige analyse van verschillende
ratio's en indicatoren die kunnen bijdragen aan de toekomstige groei van een bedrijf.
Hieronder bespreek ik een aantal voorbeeld indicatoren die je mee zou kunnen nemen
in je diepgaande checklist als je wilt gaan beleggen volgens het GARP principe:
-
Omzetgroei: Bedrijven die een consistent stijgende omzet laten zien, duiden vaak op een groeiende vraag naar hun producten of diensten. Dit kan wijzen op een gezonde bedrijfsactiviteit waarbij het management instaat is om blijvende groei te realiseren. Dit leidt weer in een toename van het marktaandeel.
-
Winstgroei: Winstgroei (EPS) is essentieel omdat het aangeeft dat het bedrijf niet alleen omzet genereert, maar deze omzet ook om weet te zetten in netto winst en daarmee laat zien efficiënt te werk te gaan.
-
Innovatie: Bedrijven die constant tijd en geld steken in innovatie en daarbij nieuwe of beter ontwikkelde producten of diensten introduceren, hebben vaak een stuk groter groeipotentieel. Innovatie kan leiden tot nieuwe inkomstenstromen en daardoor ook meer winst. Kijk dus of een bedrijf geld uitgeeft aan innovatie en wat deze innovaties ook opleveren. Mooie voorbeelden van innovatieve bedrijven zijn bijvoorbeeld Apple en 3M.
-
Marktuitbreiding: Het betreden van nieuwe markten kan een bedrijf helpen zijn klantenbestand en omzet uit te breiden. Het vermogen om nieuwe markten succesvol te betreden, kan duiden op groeipotentieel. Peter Lynch, een bekende en zeer succesvolle GARP-belegger, legt in zijn boek 'One Up On Wall Street' uit dat bedrijven die in staat zijn hun verdienmodel uit te breiden naar andere markten of nieuwe geografische gebieden, vaak de potentie hebben om deze groeistrategie op meerdere locaties te herhalen. Wat op zijn tijd weer zorgt voor meer groei(potentieel).
-
Sterke concurrentiepositie: Bedrijven met een sterke concurrentiepositie hebben vaak een voordeel bij het aantrekken van klanten en het veroveren van marktaandeel. Dit kan bijdragen aan een duurzame groei op de lange termijn.
Deze 5 indicatoren kunnen belangrijk zijn bij het indentificeren van goede beleggingskansen, naast de indicatoren die je sowieso ook bij Value Investing moet onderzoeken. Het is belangrijk om bij GARP niet te vergeten dat je niet te veel moet gaan betalen voor bedrijven, ook al hebben ze een enorm groeipotentieel.
“Moderately fast growers (20 to 25 percent) in nongrowth industries are ideal investments. Look for companies with niches and:
• When purchasing depressed stocks in troubled companies, seek out the ones with the superior financial positions and avoid the ones with loads of bank debt.
• Companies that have no debt can’t go bankrupt.
• Managerial ability may be important, but it’s quite difficult to assess. Base your purchases on the company’s prospects, not on the president’s resume or speaking ability.
• A lot of money can be made when a troubled company turns around.
• Carefully consider the price-earnings ratio. If the stock is grossly overpriced, even if everything else goes right, you won’t make any money.
• Find a story line to follow as a way of monitoring a company’s progress.
• Look for companies that consistently buy back their own shares.”
― Peter Lynch
Succesverhaal
Een mooi voorbeeld van het succesvol toepassen van de GARP-strategie is het verhaal van Peter Lynch. Als beheerder van het Fidelity Magellan Fund wist Lynch gedurende 14 jaar een indrukwekkend rendement van bijna 30% per jaar te behalen. Waarbij hij de waarde van het fund van zo'n 18 miljoen dollar tot $14 miljard wist te brengen. Zijn eigen vermogen leidde daar ook niet onder en wordt dan ook geschat op ongeveer $450 miljoen. Zijn aanpak? Het identificeren van bedrijven met zowel aantrekkelijke groeivooruitzichten als een goede prijs waardering.
Lynch's beleggingsstrategie was gebaseerd op grondig onderzoek en analyse. Hij
zocht naar bedrijven die een aanzienlijk groeipotentieel hadden, maar die
tegelijkertijd niet overgewaardeerd waren. Zijn aanpak hield in dat hij bedrijven
identificeerde die op het punt stonden om hun groeitraject te versnellen, of het nu
ging om uitbreiding naar nieuwe markten, innovatieve producten of andere
factoren die een impuls aan de groei konden geven.
Wat opviel is dat Lynch enorm goed was in het herkennen van potentieel veelbelovende bedrijven voordat de bredere markt dat deed (denk hierbij bijvoorbeeld aan Wall Street). Hij stelde vast dat door zijn grondige onderzoek en focus op zowel groei- als waardeaspecten, hij in staat was om aandelen te vinden die nog niet in de radar van veel investeerders te vinden waren. Dit zorgde ervoor dat hij in bedrijven kon investeren die ondergewaareerd waren op basis van het groeipotentieel dat ze hadden.
De essentie van Lynch's succes met GARP ligt in zijn vermogen om een evenwicht te vinden tussen groei en waarde. Hij begreep dat de combinatie van sterke groeivooruitzichten en een goede prijs waardering aanzienlijke rendementskansen bood op de lange termijn. Meer over zijn aanpak vertel hij in zijn boek 'One Up On Wall Street', een erg interessant en waardevol boek! Het boek heeft mij geïnspireerd en ook goed verder geholpen!
“People who succeed in the stock market also accept periodic losses, setbacks, and unexpected occurrences. Calamitous drops do not scare them out of the game.”― Peter Lynch
Eventuele valkuilen
Hoewel de GARP-strategie aantrekkelijk klinkt zijn er, net zoals bij elke strategie, een aantal valkuilen waarmee jij als belegger rekening moet houden en deze ook moet zien te voorkomen.
Eén van de uitdagingen van GARP-beleggen is het vinden van de juiste balans tussen groei en waarde. Het kan verleidelijk zijn om te focussen op bedrijven met veelbelovende groeivooruitzichten, maar het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de prijs die je betaalt nog steeds redelijk is in verhouding tot het verwachte groeipotentieel en de daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Het negeren van deze balans kan leiden tot overgewaardeerde aandelen die uiteindelijk niet voldoen aan jouw verwachtingen of zelfs een verlies opleveren.
Daarnaast kan het zijn dat een bedrijf zijn groeiverwachtingen niet waarmaakt of zelfs failliet gaat, daarom is het net zoals bij Value Investing ook erg belangrijk om goed te diversifiëren.
Net zoals bij Value Investing is het bij de GARP strategie ook erg belangrijk om geduldig te zijn en je focus te zetten op de lange termijn. Laat je niet meeslepen met de korte termijn hypes en trends en laat je eigen emoties buiten beschouwing. Neem alleen beleggingsbeslissingen op basis van harde feiten en onderzoek!
Als laatste is ook persoonlijke ontwikkeling cruciaal om succesvol te zijn met de GARP-strategie. Als GARP belegger moet je je zelf blijven ontwikkelen en proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te leren.
Conclusie
In de wereld van beleggen biedt de GARP-strategie dus een unieke benadering die zowel groei- als waardegerichte beleggen combineert. Met een focus op bedrijven die zowel goed gewaardeerd zijn als een goed groeipotentieel hebben is het een beleggingsstrategie die het beste van de twee werelden probeert te combineren.
De voordelen van GARP? Het is in staat om de potentie van bedrijven met sterke groeivooruitzichten te benutten, terwijl het tegelijkertijd niet te veel betaald voor deze bedrijven. Hierdoor is het risico lager als je het vergelijkt met groeibeleggen en kunnen de rendementen erg hoog uitvallen, met, zoals Peter Lynch het noemt, de zogenoemde 'tenbaggers'. Daarnaast kan GARP prima gecombineert worden met de strategie Value Investing. Het belangrijkste is dat je jezelf continu blijft ontwikkelen en de nodige tijd in research en analyses steekt. Ook hier is het een must om een checklist op te bouwen, om zo jouw onderzoek het beste uit te voeren. Daarnaast vraagt deze strategie uiteraard ook om geduld en een lange termijn benadering. Lees hieronder nog een aantal waardevolle quotes van Peter Lynch:
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.
Beste boek voor Value Beleggers die het principe GARP volgen
Zoals gezegd vergt Value Investing continue ontwikkeling, ook als je het principe GARP gaat volgen is ontwikkeling van groot belang. Hieronder vindt je het beste boek voor de GARP belegger:
Meer weten over 'One Up on Wall Street' en benieuwd welke boeken nog meer enorm waardevol zijn voor beleggers? Bekijk dan mijn blog 'top 5 beste boeken over beleggen'.
Implementatie
Het laatste woord voordat jij over gaat tot actie!
Terwijl ik dit artikel wil afronden, wil ik je aanmoedigen om verder te gaan dan alleen het lezen van deze informatie. Value Investing en/of GARP zijn praktische benaderingen die uiteindelijk actie vereisen. Begin met het verkennen van de financiële wereld, door boeken te lezen, interviews te luisteren, video's te bekijken en het lezen van waardevolle blogs;) Leer en oefen met het analyseren van bedrijven, het begrijpen van financiële rapporten en het evalueren van kansen. Dit is niet direct makkelijk en kost even de tijd, maar als je stap voor stap jezelf hierin ontwikkelt is het de tijd meer dan waard. Uiteindelijk kom jij dan dichterbij jouw financiële doelen! Ik leer ook elke dag nieuwe dingen en probeer mezelf te blijven ontwikkelen om zo een steeds betere investeerder te worden. Weet dat ook Warren Buffett op 92e jarige leeftijd nog steeds uren per dag leest.
Onthoud dat Warren Buffett, Peter Lynch en vele andere succesvolle beleggers niet van de ene op de andere dag experts werden. Ze begonnen allemaal met dezelfde basisprincipes en hebben hun kennis en ervaring gedurende vele jaren opgebouwd. Geduld, een lange termijn focus, en jezelf voortdurend willen ontwikkelen... dat zijn de sleutels tot jouw beleggingssucces.
Dus is het nu tijd om aan de slag te gaan. Neem de tijd om de financiële rapporten van de bedrijven te bekijken, te onderzoeken en te analyseren, ga leren over hoe je de intrinsieke waarde kunt berekenen en hoe jij je eigen beleggingssportfolio kunt opbouwen op basis van de strategieën Value Investing en/of GARP. Maar vooral, geniet van het proces! Investeren is verre van saai en het vinden van de juiste bedrijven geeft je een hoop voldoening.
Tip: volg me op twitter om handige tips te blijven ontvangen en niks te missen:)
Let op: beleggen kent risico's, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.